Fiecare copil are o carte preferată pe care o răsfoiește de multe ori, chiar dacă știe pe de rost conținutul acesteia. Deși la început te bucură faptul că cel mic își manifestă interesul față de cărți și te roagă să-i citești tot ce scrie pe paginile colorate, după a zecea oară lucrurile se schimbă radical. Chiar dacă încerci să-i propui o altă carte, copilul este sută la sută axat pe preferata lui. Să știi că dorința copilului indică un semn bun, chiar dacă ai nervii întinși de-a binelea. Specialiștii spun că în acest mod copiii își dezvoltă inteligența.

În ciuda faptului că te irită lectura repetitivă – indiferent dacă îi citești copilului tău sau ei îți citesc – acest obicei oferă un număr surprinzător de beneficii pentru micii cititori. Iată 6 beneficii:

Creșterea vocabularului și recunoașterea cuvintelor

Cu cât un copil citește mai mult, cu atât vocabularul său devine mai mare. Când un copil citește sau aude aceeași carte de mai multe ori, devine familiar și confortabil cu un număr mai mare de cuvinte. Textul pe care l-ai memorat? Sunt șanse să aibă și copilul tău, iar acesta este un lucru bun.

Copilul învață nuanțele și ritmul vorbirii

Auzirea poveștilor preferate citite cu voce tare îi ajută pe copii să devină conștienți de tiparul și ritmul textului. Limba este mai mult decât cuvinte – este modul în care cuvintele sună și se conectează unele cu altele. Părinții pot modela ritmurile de lectură pentru copiii care tocmai învață cum funcționează limbajul.

Copilul învață fluența dialogului

Fluența este capacitatea de a citi textul „cu precizie, rapiditate și expresie”. Lectura repetitivă permite copilului să citească fără să se împiedice sau să se oprească, iar timpul de citit devine mai plăcut pentru toată lumea. Odată ce un copil stăpânește o carte, trecerea la alta face mai atrăgătoare. Copiii învață cum se conectează cuvintele pentru a forma expresii și propoziții.

Copilul învață narațiunea și întelegerea acțiunii

Înțelegerea lecturii este capacitatea de a înțelege toate componentele unei povești – de la intrigă până la dezvoltarea personajului până la simbolism. Înțelegerea este „esența” lecturii. De fiecare dată când copilul dumneavoastră citește sau aude o carte citită, el învață mai multe despre povestea în sine. Fiecare trecere prin text sau ilustrații le permite să se scufunde mai adânc în sensul poveștii, pregătindu-i pentru narațiuni mai complexe pe parcurs.

Copilul devine mai sigur pe el

Odată cu fluența și înțelegerea limbajului, vine o mai mare încredere în citire. Copiii care pot urmări o poveste și nu se poticnesc de cuvinte sunt mai încrezători în ceea ce privește abilitățile lor și sunt mai predispuși să le placă lectura.