Părinții chiar sunt persoanele care le-au auzit pe toate. Nici unul nu scapă de micile minciuni, bârfe sau informații ușor exagerate ale copiilor.
Cât de important este totuși ca un copil să spună adevărul? Și mai ales, care sunt motivele pentru care acesta alege să te mintă?
1. Copilul vede în minciună o opțiune ușoară și sigură pentru rezolvarea problemelor.
Înainte de a avea creierul complet dezvoltat, copilul nu are o idee foarte clară a legăturii dintre cauză și efect așa cum o avem noi, adulții. În acel moment, se focusează asupra beneficiilor pe care i le aduce minciuna și ignoră riscurile, pentru că nu le înțelege.
Exemplu: ”Dacă spun că mi-am terminat tema, atunci mă pot uita la televizor.”
2. Copilul încearcă să ascundă ceva.
Nimănui nu-i face plăcere să admită că a greșit, iar copiii nu fac excepție de la această regulă. De fapt, adulții au mari probleme în a fi onești atunci când lucrurile nu decurg așa cum s-ar aștepta. De ce ar fi mai simplu pentru un copil să fie sincer într-o astfel de situație? Acest gen de comportament se regăsește mai mult la copiii care au tendința de a face greșeli în mod frecvent.
Exemplu: ”Dacă dau vina pe fratele meu că a lăsat ușa deschisă, atunci mama nu va fi din nou dezamăgită de mine.”
3. Își amintește ”adevărul” diferit.
Totul în viață este relativ. Ai avut vreodată o discuție în urma căreia să tragi o concluzie diferită decât cealaltă persoană? Uneori, chiar nu putem fi atenție la toate detaliile și omitem fără intenție anumite aspecte.
Exemplu: ”Da, mamă, am hrănit câinele de dimineață.” În cazul în care copilul hrănește câinele zilnic, este posibil să aibă o scăpare într-una dintre dimineți și să nu realizeze că minte atunci când o face.
Ce e de făcut?
- Fii un model demn de urmat.
- Răsplătește-l atunci când este onest.
- Arată-i compasiune. Înțelege-l atunci când greșește.
Sursa