Potrivit statisticilor, cel puțin 1 din 8 copii dezvoltă o tulburare de anxietate. În timp aceasta poate menține și dezvoltă conexiuni greșite cu alți oameni, poate duce la apariția tulburărilor de somn severe, indigestie, dureri de cap și multe altele.
Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, ajung să experimenteze o serie de reacții emoționale pe care le văd ca sentimente noi, diferite, uneori chair negative deoarece nu au experiența să înțeleagă cu ce se confruntă. Cu toate acestea, ei ne vor anunța când ceva este în neregulă chiar și atunci când nici măcar ei nu sunt complet siguri de ceea ce se întâmplă.
Copiii văd lucrurile diferit de cum le vedem noi, adulții - de cele mai multe ori ajung ca perspectivele lor să fie mult mai profunde, mai intense, mai încărcate emoțional. Având în vedere că aproape în fiecare zi se întâmplă ceva nou, sentimentele lor se schimbă și se dezvoltă în mod constant, ceea ce îi poate face să fie mai confuzi. Din fericire, de cele mai multe ori ei vor încerca să ne spună ce au așteptând să fie ajutați.
Cu toate acestea, specialiștii de la awarenessact.com menționează că majoritatea adulților nu sunt complet conștienți de importanța tulburărilor psihice ale copiilor. Sunt situații în care anxietatea nu este luată în serios nici măcar la o vârstă adultă; multe persoane consideră că anxietatea este pur și simplu o frică obișnuită de care putem scăpa într-o secundă.
Însă nu este chiar așa - anxietatea este mult mai mult decât atât. Aceasta te poate seca de energie, de pofta de viață mai mult decât crezi.
Copiii se ascund în spatele părinților când este întuneric afară sau când aud un zgomot mai puternic - în astfel de momente ei sunt îngrijorați. Însă, în unele cazuri, micuții pot dezvolta o tulburare de anxietate ce le poate afecta relațiile, educația și calitatea generală a vieții.
Din păcate, anxietatea netratată poate lăsa copilul să se simtă ca și cum ar fi lipsit de valoare, frângându-i aripile și nepermițându-i să se dezvolte la adevăratul său potențial. Depresia este, adesea, rezultatul unei tulburări de anxietate. Așadar, ce putem face într-o astfel de situație?
Primul lucru recomandat de psihologi este să acordăm o atenție deosebită plânsului copilului. Uneori, modul în care își exprima anxietatea va fi mult mai diferită decât am crede noi, așa că trebuie să încercăm să îi înțelegem și să căutăm diverse semne precum:
- dureri de stomac în timpul situațiilor stresante;
- agitație;
- comportament neliniștit;
- evitarea oamenilor/ a situațiilor care ar putea să le schimbe starea de dispoziție;
- plânsete puternice în timpul unei situații obișnuite;
- perfecționism extrem;
- mecanisme ciudate de a atrage atenția.