Dacă credeai că ești unica mamă ai cărei copii se ceartă, se zădără unul pe altul și se bat, să știi că nu e așa. Deși se iubesc, e un lucru obișnuit ca frații și surorile să se mai certe între ei, chiar și de la lucruri extrem de nesemnificative. Indiferent de cât de firești ar fi aceste situații însă, fiecare părinte simte nevoia de a-și împăca micuții și se poate simți cu adevărat împlinit numai atunci când copiii lui o duc bine și sunt și ei fericiți.
Îți propunem câteva recomandări care să te ajute să îmbunătățești relația dintre copiii tăi și să-i faci să nu se mai poarte unul cu altul ca pisica și cu șoarecele.
1. Specialiștii susțin că micuții relații mai bune dacă împărtășesc activități care le plac amândurora, așa că observă și încurajează activitățile care îi fac pe copii să se joace împreună.
Poate fi dificil să identifici aceste activități, mai ales dacă diferența de vârstă dintre frați e mai mare sau dacă ai o fiică și un fiu interesați de lucruri contrar opuse. Dar dacă ești atentă, poți găsi ceva care să-i intereseze pe ambii copii. Încearcă să încurajezi cel puțin o activitate comună pe zi.
2. Nu-i întrerupe când se joacă frumos. Atunci când frații se joacă împreună, nu o lua ca pe ceva garantat. Susține-i cu orice au nevoie pentru a se juca, și pe cât posibil nu-i întrerupe.
3. Folosește oxitocina pentru a-i apropia. Încearcă să le propui cât mai multe activități plăcute, jocurile în sânul naturii, dansurile, cântecele, pictura, sportul.
4. Totodată, le poți propune să ți se alăture în anumite activități precum: coacerea prăjiturilor sau aranjarea jucăriilor, produselor. Acest lucru, de asemenea, îi va apropia.
5. Include un moment în rutina de culcare în care să își poată spună unul celuilalt noapte bună, sau chiar „te iubesc”. Unele familii îi pun chiar pe frații mai mari să le citească povești celor mai mic, o oportunitate bună pentru întărirea relației. Totuși, fii atentă. Dacă diferența dintre copii e mare, nu pune pe umerii copilului mai mare, responsabilitățile tale de părinte. Acest lucru îi va îndepărta pe frați.
6. Nu uita că micuții au tendința să mimeze comportamentele părinților lor. Dacă vrei să îmbunătățești relația copiilor tăi, arată-le tu un exemplu de comportament, fii empatică cu toți membrii familiei, fii săritoare la nevoie. Încurajează-i și pe copii să se ajute unul pe celălalt.
7. Nu-i comparați. Compararea copiilor este una dintre cele mai frecvente greșeli comise de părinți și nu duce la nimic altceva, decât la înrăutățirea relației dintre frați. Ține mine că micuții tăi sunt două persoane diferite, cu caractere diferite.
8. Încurajează ideea de echipa fraților creând activități în care copiii să lucreze împreună. De exemplu, dă-le o singură coală uriașă de hârtie pe care să deseneze împreună. Cere-le să îi scrie împreună o scrisoare bunicii. Inventează jocuri în care copiii să lucreze împreună, în loc de a fi în competiție, iar când vă luați la trântă, întotdeauna pune copiii în echipă împotriva adulților.
9. Pune-i să facă un proiect împreună. De exemplu, să spele împreună mașina, pentru a primi ei banii pe care i-ai fi cheltuit la spălătorie. Sau să plănuiască o excursie pentru familie. Lasă copiii să planifice împreună, implicându-te cât mai puțin, pentru siguranță și distracție maximă.
10. Învață-i pe copii să-și rezolve problemele fără să căutați vinovați. Copiii încă învață cum să își gestioneze emoțiile, așa că apariția unor conflicte ceva cât se poate de natural. Ceea ce trebuie tu să faci, e să-i înveți să-și rezolve conflictele de sine stătător, să-și ceară iertare, să-și recunoască vina, să caute soluții și să nu se acuze reciproc.
Cel mai important pentru a-i ajuta pe copii să se înțeleagă între ei este să ai tu o relație cât mai strânsă cu fiecare dintre ei. Când fiecare copil știe că indiferent ce ar primi fratele lui, mai este destul și pentru el, dragostea între frați are o șansă să înflorească. Întotdeauna este loc de mai multă iubire.
Citește și: Are 23 de ani și este mama biologică a 11 copii. Cum a fost posibil