Sunt momente când te uiți la copiii tăi și te minunezi cât sunt de frumoși, cum cresc atât de repede chiar în fața ochilor tăi. Și apoi ... încep să se joace cu fratele lor, mănușile sunt aruncate și începe timpul de luptă! Rivalitate dintre frați - pariez că vorbești cu prietenii tăi despre asta, dorești să nu se întâmple niciodată în casa ta și te întrebi cum se pot juca cu prietenii lor atât de liniștit, dar se poartă atât de dur cu frații lor!

Copiii mei sunt rivali! Cum îi pot motiva să se împace utilizând Analiza Comportamentală Aplicată

Rivalitatea dintre frați este o provocare pentru părinți și poate afecta întreaga familie. Nu vă așteptați că există o soluție-minune care va face ca aceasta să înceteze. Aceste lupte pot fi de fapt mari oportunități de predare și învățare pentru copiii tăi. Deci, mame și tați, respirați adânc, nu vă puteți elibera casa de luptele îngrozitoare, dar puteți schimba durata și intensitatea acestora.

De ce copiii tăi se ceartă așa de mult?

Multe dintre motivele din care ei se luptă sunt din cauza situațiilor neprevăzute – care apar  între frați, dar și în raport cu tine, părintele. Merită însă să subliniez și alte motive pentru care copiii dvs. ar putea lupta: nivele de dezvoltare diferite, sex și vârstă, stiluri de părinți și.... de plictiseală. Pentru ca să nu întăriți acest comportament, este important să analizați toți factorii care influențează comportamentul copiilor dvs. ori de câte ori se luptă unul cu celălalt.

Pasul 1 - Află ce se întâmplă (contingențele).

Fiți atenți când copiii dvs. se luptă. Este întotdeauna din cauza aceluiași joc sau jucărie? E întotdeauna înainte de cină? Sau este atunci când ești ocupat și trebuie să joace singuri?

Ascultați-i când se joacă, sau interacționează și cum începe lupta și apoi cum evoluează. Unul din ei pare a fi instigatorul? Cum răspund copiii unul altuia?
Când te implici? - aștepți până când lupta se înrăutățește înainte să te implici?
Cum te implici - ce spui? Cum spui, te indignezi și țipi? Întotdeauna iei jucăria sau faci amenințări că o vei lua? Ai separat copiii? Un copil simte că celălalt este favorizat?

S-ar putea ca deja la această etapă să intuiești ce anume trebuie să schimbi ca să diminuiezi din rivalitatea fraților. Dacă nu, atunci mergem mai departe!

Pasul 2 – Modificați situațiile care iscă cearta

Programați-le un pic jocul ca să reușească: ascundeți jucăriile care cauzează dispute,  oferiți mai mult sprijin copiilor mai mici, iar uneori, lăsați totul la o parte și jucați-vă împreună cu ei ca să mediați situația din interior.

Învață-i lucruri bune - copiii tăi au nevoie de tine să-i înveți abilitățile sociale adecvate. Arătați-i cum să vorbească unii cu alții, cum să ceară ceva, cum să se împartă.

Învățați-i să rezolve problemele - copiii tăi trebuie să fie învățați cum să rezolve conflictele. Ca părinte trebuie să-i înveți pe copiii tăi ce să facă atunci când ceilalți nu acționează așa cum vor ei; când fratele mai mic nu joacă fotbal exact cum vrea fratele mai mare de exemplu. Ține minte că, dacă intri în zona de luptă și o escaladezi, îi înveți că acesta este răspunsul la o situație de conflict.

Laudă-Laudă-Laudă. Atunci când se joacă frumos, asigură-te că ei știu că tu vezi și apreciezi asta.

Acordă atenție - dacă copiii tăi îți caută atenția, acordă-le. Dar nu și atunci când încep să se lupte pentru atențian ta. Dacă știu că le vei acorda atenție doar atunci când se vor lupta, asta vor face ei!

Setează regulile casei - nu crea reguli în funcție de certuri și de cât de intense devin ele. Lasă copiii să știe ce reguli sunt în casa voastră și reamintește-le înainte de a începe să joace. Păstrează-le simple și nu uita să le schimbi (împreună cu copiii) pe măsură ce ei se dezvoltă. Și rămâi consecvent!

Atunci când vrei să intervii în momentele de conflict, nu uita să verifici cum te simți și dacă ești suficient de calm să te implici. Felul în care răspunzi la luptele copiilor tăi îi învață cum să reacționeze reciproc! Iată un sfat rapid cu privire la ce trebuie făcut atunci când izbucnește o luptă:

Dacă ești suficient de calm, implică-te în conflict.
Dacă se luptă fizic, blochează-i fizic.
Află ce s-a întâmplat.
Învață-i cum să negocieze, comunice și cum să-și exprime emoțiile, mai ales acelea de frustrare.
Nu-i forța să-și ceară scuze.
Nu-i învinovăți.
Învață-i cum să rezolve conflictul.
Adaugă încă o regulă la cele ale casei, dacă este nevoie.

Ca părinte, depinde de tine să-i înveți pe copiii tăi cum să se joace cu alții, cum să interacționeze în mod corespunzător și să rezolve conflictele atunci când apar. Copiii tăi vor lupta, acceptă asta! Cât de intense însă sunt aceste lupte și cât de des se întâmplă, poți să influențezi. Utilizarea strategiilor eficiente bazate pe Analiza Comportamentală Aplicată în casa ta va face loc momentelor fericite de joc!

Copiii mei sunt rivali! Cum îi pot motiva să se împace utilizând Analiza Comportamentală Aplicată

Poți schimba comportamente umane utilizând tehnicile Analizei Comportamentale Aplicate

Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) este o intervenție științifică bazată pe: predarea a noi competențe; menținerea sau creșterea comportamentelor adecvate; generalizarea competențelor în diferite domenii; reducerea sau eliminarea comportamentelor necorespunzătoare sau problematice.

Deși pot părea rigide,aceste metode didactice structurate și coerente reduc distragerile și permit concentrarea pe învăţare.
Tehnicile ABA pot fi folosite în toate aspectele vieții și pot îmbunătăți calitatea vieții pentru un copil și pentru familia lui.
Analiza comportamentului aplicată este utilizată pe larg, mai ales în formarea sportivă și atletică pentru a preda și a consolida abilitățile folosite în formare și competiție.
 
 Autor: Olga Guzun