Trotineta este unul dintre cele mai simple și ușoare vehicule pentru copii. Cu toate că pe piață putem găsi și trotinete care ar fi destinate copiilor de la un an, se pare că ortopezii sunt sceptici în privința asta și atenționează părinții asupra pericolului la care își expun copiii. În urma unui studiu amplu efectuat de kinetoterapeuți din România, s-a constat că micii sportivi care se dau cu trotineta în mod constant ajung să aibă un picior mai scurt.

„Am analizat, am făcut tot felul de teste. Dintr-o clasă cu 32 de copii, am găsit 24 cu membrul inferior stâng scurtat. Ne-am alarmat. Studenții au făcut un fel de analiză şi toți copiii cu piciorul stâng mai scurt folosesc trotineta. Şi, da, trotineta creează un deficit de unghi al bazinului, un deficit de unghi al umerilor. Se creează clar un început de scolioză. Copiii de la clasa zero, până în clasa a IV au un avantaj mare. Din punct de vedere kinetic, se pot recupera în două sau trei şedințe. După clasa a V-a, posturile încep să se cronicizeze. Nu înseamnă că nu se pot recupera, dar recuperarea este mai greoaie”, susține kinetoterapeutul Daniel Irimia.

Aceeași problemă a fost abordată și de numeroși specialiști din lume, printre care și medicul ortoped-terapeut din Belarus, Natalia Scelokova. Având peste 40 de ani de experiență în domeniu, specialista afirmă că trotinetele sunt categoric interzise copiilor la vârsta de 1-2 anișori.

”Acum le cumpără toți părinții, chiar și pentru copilașii de doar doi ani. Este exact vârsta la care piciorușele copiilor dobândesc forma X. Această formă poate fi observată la 80% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani și asta este un lucru absolut normal. La majoritatea copiilor poziția picioarelor se normalizează în jurul vârstei de 4-5 ani. Dar, ar trebui să știți că în timp ce copilul se dă cu trotineta, se aplică sarcini inegale asupra piciorușelor, ceea ce influențează negativ formarea articulațiilor.  

În timp ce un picior se află pe baza trotinetei, celălalt face mișcarea de împingere, ceea ce duce la o înclinare a bazinului. În mod normal, corpul nostru are nevoie de echilibru, iar dacă avem bazinul înclinat, coloana vertebrală va tinde să îndrepte corpul și, ca rezultat, se va îndoi în cealaltă direcție, provocând apariția scoliozei. Iată de ce aș vrea să-i îndemn pe părinți să le ia copiilor o trotinetă doar la vârste mai mari, iar pentru copilașii mai mici recomand bicicleta cu echilibru sau bicicleta clasică. Bicicleta cu echilibru este perfectă pentru copilași, pentru că sarcina asupra corpului este distribuită uniform.”