Mulți părinți se întreabă dacă este sau nu bine să ținem un animal de companie în casă, pornind de la ideea că ar fi un potential pericol pentru copii. Cele mai recente studii arată însă că beneficiile sunt mult mai mari decât posibilele neplăceri. Animalele de companie aduc beneficii pentru sănătatea fizică şi psihică a copiilor. Aşa că, dragi părinți, când auziți repetitiva întrebare - Când îmi iei şi mie un câine sau o pisică - nu mai stați pe gânduri.
Reponsabilizarea copiilor, empatia şi dezvoltarea sistemului imunitar sunt primele avantaje atunci când un animal de companie se instalează în familie. Sunt studii care arată că şansele ca cei mici să se îmbolnăvească şi să aibă nevoie de antibiotice scad cu 30 la sută dacă acestia au crescut pe lângă necuvântătoare.
Teama de a cumpăra un animal de companie atunci când copilul este mic este nejustificată, spun medicii. Dacă ne spălăm pe mâini destul de des şi ducem animalul la control la medicul veterinar, nu ne mai ramâne decât să ne gândim la beneficiile acestora în casa noastră.
”Câinii sunt foarte agitati și te determină să fii mai activ, să ieși afară să sari, tu intri in lumea lor si te adaptezi, pisicile sunt mai indepepndete și statice și îți creează o stare de relxare, peștii sau păsările te determină să te apropii tu de ele. Își aleg un pește preferat și stau în jurul lui și se uită la el, comunică cu el și vine la geam de câte ori atingi geamul cu degetul. Se creează o conexiune între orice fel de animal și om.”, susține Alina Iliescu, psihanalist de familie.
Vârsta ideală a copilului la care să-i aducem un animal de companie în casă este 4-5 ani. Atunci poate primi şi reponsabilități legate de un câine sau o pisică.
”Îmbunătățim limbajul non-verbal, îmbunătățim capacitatea copilului de a se exprima, copiii devin mai reponsabili mai veseli, de a ieși din carapacea lui, animalele de companie te pun într-o stare de dispoziție mai bună, relaxează stresul. Când mângâiem un animal care are blană, scade tensiunea si devenim mai relaxați, se elimină în corp hormoni care se elimină și când mâncăm ciocolată și când suntem fericiți.
Sunt foarte mulți copii care sunt introvertiți și sunt închiși în ei și nu se simt confortabil să socializeze mult cu alți copii, sunt mai retrași și la grădiniță și în viața de zi cu zi, cu autism, ADHD, întârziere într-o anumită zonă. Îi ajută să creeze o relație autentică și plină de acțiune cu o altă persoană.”, a mai adăugat psihanalistul.
Copiii care au un animal de când sunt mici nu dezvoltă atât de multe alergii. Sistemul imunitar devine mai puternic şi reactionează mai bine la orice tip de boală. Sunt studii care arată că şi nevoia de antibiotice scade la posesorii de necuvântătoare. Cu aproape 30 la sută.
”E clar, descărcarea emoțională este pe primul loc. Orice animal am avea, stresul scade odată ajunși acasă în compania lui. La copii, crește responsabilizarea și dezvoltarea încrederii in sine. Pe de altă parte, scade riscul pentru alergii sau boli asociate. Si bineînțeles că în final animalele de companie ne dau tuturor o doză mai mare de optimism și voie bună.”, mai spune Alina Iliescu, psihanalist de familie.