Celebra metodă de predare Montessori este o tehnică renumită în întreaga lume, iar în ultimii ani se află într-un trend ascendent și la noi în țară. Dezvoltat de Maria Montessori, un medic italian, în anul 1897, Montessori reprezintă o abordare orientată către învățare, care pune accent pe munca orientată către copil. Filozofia care stă la bazele acestei metode de predare, îi încurajează pe cei mici să se implice în activitățile specifice varstei lor și îi ajută să se dezvolte pe plan cognitiv, social, emoțional și fizic.

Ce sunt jucăriile Montessori?

O jucărie este considerată Montessori dacă susține și respectă ideea celebrei metode de educație, fiind astfel recomandate pentru dezvoltarea naturală a copiilor. Astfel, atunci când cauți jucării Montessori de la 6 luni la 3 ani, trebuie să ții cont de:

  • Jucăriile să fie fabricate din materiale naturale – principiul Montessori își concentrează atenția în jurul materialelor cât mai naturale care îl înconjoară pe copil deoarece ele îl ajută să învețe și să exploreze. De asemenea, în general jucăriile Montessori sunt realizate în cea mai mare parte din materiale naturale, precum lemnul, bumbacul, lână sau metalul.
     
  • Jucăriile să aibă o singură abilitate – jucăriile care își concentrează tot rolul pe o singură abilitate, idee sau concept, construiesc bazele pentru învățarea mai avansată din viitor. Spre exemplu, un puzzle care are o singură formă sau spune o singură poveste, îl ajută pe cel mic să-și dezvolte atenția într-o singură direcție importantă pentru el în acel moment.
     
  • Jucăriile Montessori trebuie să aibă delimitat un scop precis – Maria Montessori a favorizat jucăriile și cărțile care aveau rădăcinile ancorate în realitate. Astfel, acest lucru înseamnă că dacă alegi o figurină cu un desen animat care înfățișează un cal, versus una realistă, este întotdeauna indicat să alegi varianta care se apropie cât mai mult de realitate.
     
  • Jucării simple, fără baterii sau alți acumulatori – pe lângă faptul că aceste jucării sunt periculoase pentru siguranța copiilor mici, acestea îi ajută și îi încurajează pe copii să se implice într-un joc deschis și imaginar, stimulând astfel creativitatea încă de la o vârstă fragedă.

Un ultim lucru foarte important pe care trebuie să-l ai în vedere constă în faptul că mai puțin înseamnă mai bun. Astfel, achizitioneaza jucării într-un număr mai mic potrivite pentru vârsta și etapa lor de dezvoltare. Mai puține jucării vor permite copilul să își concentreze mai mult atenția către lucruri pe care le are la îndemână.