Din cauza constipației sau a altor evenimente neplăcute, s-ar putea ca micuțul tău să dezvolte o fobie față de utilizarea oliței. Este foarte important să-ți păstrezi calmul și să încerci toate recomandările date de specialiști. Te avertizăm însă că acest proces ar putea să nu evolueze rapid și doar atunci când vei fi convinsă că a însușit o anumită lecție, vei putea să avansezi mai departe. Așadar, haideți să vedem în continuare care sunt soluțiile cele mai eficiente pentru soluționarea acestei probleme.
În ziua de azi, majoritatea părinților tind să-și obișnuiască micuții cu standardele de igienă cât mai devreme, chiar și de la vârsta de un anișor. Este important să menționăm însă că aceste procese au propriul ritm și dacă micuțul prietenei tale stă pe oliță de la un anișor, atunci nu este absolut necesar să ceri același lucru și de la copilul tău. Fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm. Din punct de vedere psihologic, un copil este pregătit să stea pe oliță în jurul vârstei de 2-3 ani. Dacă vom grăbi lucrurile, copilul ar putea să dezvolte o fobie față de acest proces și va refuza să stea pe oliță.
Există și situații în care copilul refuză să folosească olița din cauza disconfortului pe care îl simte sau a asocierilor care îi apar în minte (de exemplu: asocierea cu o gaură, în care a căzut cândva și s-a speriat, asocierea cu vasul de toaletă de care s-a lovit sau a avut alte experiențe neplăcute). În așa caz, părinții nu ar trebui să acționeze impulsiv, ci să aibă răbdare. Dacă vor insista și vor grăbi lucrurile, copilul va protesta în toate formele posibile. Dacă se va insista, s-ar putea ca cel mic să rămână cu anumite traume, ceea ce cu siguranță nu vă doriți.
Așadar, fără să-l intimidați pe cel mic, încercați în schimb câteva metode creative care s-ar putea să devină colacul de salvare:
- Cumpără o oliță cu un design mai special, pe care să o decorați împreună cu niște stickere. Acest proces ar putea să-l ajute pe cel mic să se ”împrietenească„ cu acest obiect din casă;
- Inventați un joc cu ajutorul căruia să îl ajutați pe cel mic să repete ceea ce fac adulții atunci când merg în camera de baie;
- Recompensele sunt binevenite;
- Dacă jocul cu păpușa nu funcționează, încercați alte metode. Nu insistați asupra aceluiași joc de două sau mai multe ori;
- S-ar putea ca o ”petrecere pe olițe„, alături de alți copii, să-l facă pe micuțul tău să uite de frica pe care o are față de acest proces.