Principalul risc în cazul în care copilul varsă foarte mult este deshidratarea. Vărsăturile sunt frecvente la copii. O infecție intestinală, o digestie proastă, o răceală, nervi. Toate astea pot face copilul să vomite.
Oricare ar fi cauza vărsăturilor, cel mai bine este că stomacul să se odihnească pentru un timp, care variază în funcție de cât de mult vomită. Deci, dacă a vărsat doar o singură dată, este convenabil să aștepți 1 până la 2 ore înainte de a mânca ceva.
Între timp, îl poți lăsa să se odihnească sau să doarmă. Somnul îl va ajuta, de asemenea, să golească stomacul și să scape de greață. Pe de altă parte, dacă a vărsat de mai multe ori, va avea o senzație mare de sete și va fi dificil pentru el să reziste fără să bea apă în timpul recomandat. În acest caz, trebuie să bea lichide în cantitate foarte mică, la fiecare 15-20 de minute.
Cât mai multă hidratare!
Atât în cazurile de diaree, cât și de vărsături, este esențial consumul de lichide, indiferent dacă micuțul tău a vărsat de mai multe ori și în cantități mari sau doar o singură dată. În primul caz, există un risc clar de deshidratare. Și în al doilea, pentru că, deși vărsăturile au fost ocazionale, este întotdeauna foarte bine să bea lichide, și pentru a elimina gustul amar din gură și pentru hidratarea generală a corpului.
La început dă-i lichide ușor dulci. Poate fi orice tip de ser de rehidratare orală sau pur și simplu apă minerală cu puțin zahăr, dar nu prea mult.
Iată cum poți pregăti câteva soluții de rehidratare:
- Zahărul ajută la evitarea acetozei. Copilul care a vărsat de câteva ori poate fi afectat și are drept consecință lipsa apetitului.
- Nu adăuga niciodată zahăr la preparatele de rehidratare orală, pentru a schimba sau îmbunătăți gustul. Astfel, soluția va fi excesiv de dulce și, mai presus de toate, se modifică balanța componentelor sale.
Alimente solide
Nu este necesar să aștepți prea mult timp înainte de a reveni la o dietă solidă, deși copilul nu ar trebui forțat dacă nu are poftă de mâncare. Dar dacă este înfometat și deja tolerează lichide, poate începe să mănânce.
De exemplu, dacă micuțul a vărsat dimineața, după-amiază poate începe să mănânce alimente solide în cantități mici. Trebuie hrană ușoară, care nu este excesiv de bogată în grăsimi.
Un exemplu de dietă pentru un copil care a vărsat:
- Micul dejun: un iaurt degresat sau un pahar de lapte foarte slab, cu puțin zahăr și cereale.
- Prânz: supă de legume și o banană.
- Gustare: iaurt degresat.
- Cină: o porție de pui sau pește alb, însoțită de cartofi fierți. Nu-i da nimic prăjit.
- Deserturi: orice fruct.
Când e cazul să îți faci griji?
- Trebuie să consulți medicul pediatru dacă observi oricare dintre următoarele simptome:
- Copilul prezintă simptome clare de deshidratare: buze foarte uscate, gura uscată și lipicioasă, absența lacrimilor și absența urinei în 8-12 ore.
- Are febra mare, cefalee sau dureri la nivelul gâtului, dureri abdominale sau comportament ciudat.
- Vărsături cu sânge, fără a sângera pe nas.
- Dacă suferă de o boală cronică (cum ar fi diabetul).