Înainte ca să dați copilul la grădiniță, luați o decizie fermă, că într-adevăr vă doriți acest lucru și veți fi consecutivă și sigură în acțiuni. Deseori se întâmplă, că părinții nu rezistă în fața dificultăților perioadei de adaptare a copilului în noile condiții și refuză la ideea de a da copilul la grădiniță.
Dacă aveți posibilitate să lăsați micuțul acasă sub supravegherea bunicuței sau a bonei, străduiți-vă să găsiți răspunsul la întrebarea, ce va fi mai bine pentru copilul dumneavoastră. Asta pentru că instituțiile preșcolare – nu este doar o posibilitate de a vă face timp liber pentru alte treburi. Este o șansă pentru copilul dvs. de a deveni desinestătător, să învețe cum să se comporte în compania altor copii, să capete noi obișnuințe, cunoștințe și încredere în sine.
Este firesc, că mamele își fac griji, atunci când își lasă micuțul fără protecția sa. Asta pentru că acum el va trebui fără ajutorul altei persoane să se îmbrace, să mănânce, să-și lege șireturile. Dar dacă se întâmplă că se va plictisi și va vrea să meargă acasă? Fiecare mamă crede, că copilul ei este încă mic și nu este pregătit pentru a rămâne singur cu adulți străini. Trebuie să rețineți, că vârsta de 3-5 ani – este perioada perfectă, când copilașul va dori să facă totul desinestătător. Dacă îi veți oferi posibilitate, aceasta va ajuta copilul în formarea personalității lui. Iar în viitor, când se va maturiza, această experiență îl va ajuta să ia decizii desinestătător și să dea dovadă de inițiativă. De aceea, susținerea dvs. este foarte importantă pentru el acum.
Desigur, toți copii sunt diferiți și în în fiecare caz trebuie de luat în calcul particularitățile caracterului. Pentru fiecare copil trebuie să alegeți vârsta optimă pentru astfel de schimbări în viață. Sunt circumstanțe, când copilul nu trebuie despărțit de mama lui pentru o perioadă anumită de timp. Este vorba de mutarea cu traiul în alt loc, divorțul părinților, boala de durată sau nașterea altui bebeluș în familie. Dacă sunteți sigură, că instituțiile preșcolare de stat nu sunt varianta perfectă pentru copilul dvs., examinați alte variante de alternativă – grădinițele particulare, centrele educative și de dezvoltare. Puteți, desigur să alegeți educația copilului acasă împreună cu bona sau cu un educator particular. Însă pentru ca copilul să învețe cum să comunice cu alți copii, duceți-l la centrele de agrement pentru copii sau înscrieți-l la un cerc de dans, de desen, etc., unde el și-ar face prieteni și se va juca cu alți copii.
În cazul în care decizia de a da copilul la grădiniță este definitivă, trebuie să pregătiți copilul pentru acest pas important. El trebuie să poată singur să mănânce, să se îmbrace, să meargă la WC și să ceară ajutor. Posibil, la început va trebui să mergeți după el mai devreme, pentru ca obișnuința față de noul program să fie mai ușoară. Preferabil, ca copilul să aibă o experiență anterioară de vizitare a lecțiilor în grup, de exemplu școlile pentru dezvoltare timpurie și să poată comunica cu alți copii. Cel mai important este să faceți în așa fel, ca procesul de separare de casă să fie mai puțin dureros și să rețineți, că acest lucru va fi util pentru copilul.