Fiecare părinte crede că știe ce este mai bine pentru copilul său, însă, atunci când vine vorba despre administrarea unor medicamente trebuie să apelăm la ajutorul specialiștilor. Medicul de familie Ileana Efrim a explicat detaliat care sunt riscurile la care își supun părinții copiii atunci când le oferă medicamente nepotrivite vârstei lor, având în vedere că un studiu a indicat faptul că tratamentul pentru răceală și gripa îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, pentru că nu există pastile destinate vârstei acestora.
Un medicament nepotrivit pentru copil înseamnă:
- un medicament care nu este aprobat de medicii pediatri sau pentru anumite grupe de vârstă la copii;
- să nu fie indicația terapeutică corectă pentru afecțiunea actuală a copilului;
- să nu respecte posibilele alergii cunoscute ale copilului la un medicament;
- să fie administrat în doze inadecvate (mai mici sau mai mari) decât indicația terapeutica standard;
- să fie un medicament care a fost păstrat inadecvat - cel mai frecvent se întâmplă cu siropurile și soluțiile;
Riscurile pe termen scurt și lung atunci când le dam medicamente nepotrivite vârstei lor:
- când dozele sunt mai mici decât cele recomandate - nu apare efectul terapeutic așteptat;
- când dozele sunt mai mari - efectul terapeutic așteptat apare, dar odată cu dozele mari cresc riscurile de efecte adeverse și/sau toxicitate ale medicamentului;
- În ambele cazuri, medicamentul poate fi cotat că "nu e bun", "nu e folositor", "e nociv", "e apă de ploaie", "e toxic" etc.
- Medicamente neadapatate indicației terapeutice la copil cresc riscul de reacții adverse sau toxicitate, similar unei "otrăviri".
Studiul pe care Societatea Națională de Medicină a Familiei l-a derulat, recent, a scos la iveală o problemă reală: faptul că tratamentul pentru răceală și gripă îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, pe motiv că nu există opțiuni la îndemână în materie de analgezice și antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de vârstă.
”A administra medicamente care nu sunt indicate copiilor, dar au efectele așteptate, de "vindecare" sau "reducere eficientă a simptomelor", mai ales cele nerecomandate de medic sau farmacist, dezvoltă la unii părinți un sentiment de "lasă, că stiu eu ce este mai bine pentru copilul meu", care se poate termina uneori nefericit! Se dezvoltă, astfel, un fel de atitudine de "evitare" sau "amânare" a consultului la medicul de familie sau la alt medic, într-un episod de boală acută.
De aceea, este necesar ca părintii să fie educati periodic de către medicul de familie cum se face urmarirea corectă a copiilor bolnavi si care sunt semnele de alarmă. În caz contrar, pe termen lung, se poate dezvolta o "lipsă de nevoie de asistență medicală" si credința că "nu ai nevoie de medic pentru când ești bolnav". Copiii pot învăța asta de la părinți, și la vârsta adultă nu accesează serviciile medicale decât tardiv.”, susține medicul de familie Ileana Efrim.
Cum trebuie să acționeze părinții în cazul în care greșesc doza de medicament?
Potrivit medicului specialist, primul gest ar fi să încerce să reconstituie doza administrată si cantitatea deja administrată în ziua respectivă. Dacă s-a depasit doza totală pentru greutate sau vârstă pe ziua respectiva, se sistează administrarea medicamentului și, după caz, se ia legătura cu medicul care a facut indicatia respectivă.