După ce pe pagina de facebook Breastfeeding Mama Talk mai multe mămici s-au contrat referitor la subiectul: cât de des spălăm copiii, am decis să-ți oferim sfatul specialiștilor.
Conform Academiei Americane de Dermatologie, părinții care nu își spală copiii zilnic au dreptate. Aceștia spun că frecvența cu care ar trebui spălați cei mici ține de activitățile și vârsta lor.
Nou-născuții și copiii până într-un an
Nu este recomandat să îi faci baie zilnic unui copil nou-născut, sau unui bebeluș cu mobilitate redusă (care înca nu merge). Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și baia făcută zilnic îi poate usca și irita pielea, care nu produce la fel de multe uleiuri naturale precum cea a unui copil mai mare.
Cât de des ar trebui spălați nou născuții? Depinde de tine. O baie la 2-3 zile sau o baie pe săptămână poate fi suficientă, dacă este completată cu băi făcute la nevoie (accidente urât mirositoare, mâncare vărsată pe ei, etc).
Copiii de 6-11 ani
În această categorie de vârstă, dușul zilnic este o opțiune, pentru părinții care preferă să își spele copii zilnic. Însă acesta nu e neapărat necesar. Când e totuși recomandat ca cei cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani să facă baie?
- Cel puțin de 2 ori pe săptămână
- Când se murdăresc (Ex: se joacă în noroi)
- După o vizită la piscină, în apa mării, sau după o joacă în băltoci
- Când transpiră și/sau miros
- De câte ori recomandă medicul dermatolog, dacă cel mic este luat în evidență cu o afecțiune a pielii
Copiii de 12-18 ani
Nu toți copiii sunt la fel, desigur, unii începând pubertatea mai devreme, motiv pentru care aceste vârste sunt strict orientative. Dacă pustiul tău a împlinit deja 12 ani, ar trebui să:
✔ facă un duș/baie zilnic
✔ se spele pe față de două ori pe zi, pentru a înlătura sebumul și impuritățile
✔ acă duș ori de câte ori merg la înot, antrenamente sau orice alte activități care îi fac să transpire în exces.
Cum faci baia mai plăcută pentru bebeluși și copii mici
Majoritatea părintilor, cu excepția celor puțini și norocoși, știu că momentul băiței este o corvoadă atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Așa faci baia mai plăcută pentru bebeluși și copii mici, încât să nu devină un moment detestat de ei:
- Lasă-l să se joace cu jucăria preferată (una rezistentă la apă, desigur)
- Spune-i o poveste în timp ce îl speli
- Pregătește-i un halat pufos și plăcut pentru ieșirea din baie
- Șampoanele sau săpunurile cu mirosuri plăcute pot ajuta mult la destinderea atmosferei (grijă mare, însă, la produsele cu un parfum prea puternic, ce pot irita pielea bebelușilor).
Sursa: baby.unica.ro