Studii recente au scos în evidență faptul că riscul de a dezvolta probleme digestive grave la vârsta maturității este de două ori mai mare la copiii cărora li s-au administrat antibiotice. Studiile se referă mai ales la antibioticele de tipul penicilinei, care cresc riscul apariției sindromului de colon iritabil și al bolii Crohn.
Medicii sunt încă circumspecți în privința cauzelor clare ale acestor afecțiuni, însă se știe că stresul și consumul anumitor alimente, printre care carnea roșie și smântâna, le favorizează.
În sezonul rece, antibioticele sunt prescrise adesea cu destul de multă ușurință pentru tratarea bolilor respiratorii specifice, la care copiii sunt predispuși. Și asta, în pofida numeroaselor controverse legate de folosirea lor, mai ales la vârsta copilăriei.
Specialiștii sunt de părere că medicamentele favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și a altor organisme în intestine, acestea, la rândul lor, mărind riscul apariției a bolilor.
Concluzia cercetătorilor este că antibioticele distrug așa-numitele bacterii bune, precum și organismele care formează microfloră ce protejează intestinele. Acest lucru face că intestinele să tolereze mai puțin sau chiar deloc bacteriile rele, permițând astfel apariția bolilor menționate. Cercetătorii trag și un semnal de alarmă - se pare că riscul de apariție a bolilor intestinale crește cu 12% cu fiecare nouă cură de antibiotice.