Starea de sănătate a mamei în timpul celor nouă luni de sarcină poate pune bazele sănătății dințișorilor bebelușului, pentru că dinții de lapte se formează încă în perioada intrauterină. Alimentația echilibrată și sănătoasă în perioada sarcinii este la fel de importantă, spun specialiștii. Apariția cariilor în primii ani de viață ai copilului pot avea o cauză genetică sau sunt condiționate de alimentația cu semifabricate în timpul sarcinii.
”Poluarea mediului și toate alimentele semifabricate influențează mineralizarea insuficientă a oaselor, nu doar a dinților. Știm că și reumatismul se întâlnește la vârste foarte fragede, fix aceeași situație este și cu dințișori”, a declarat medicul stomatolog Eudochia Traista pentru Canal2.
O altă cauză a apariției cariilor la sugari este alăptarea frecventă în timpul nopții.
”Se întâmplă ca cel mic să se trezească o dată la o oră sau două pentru a fi hrănit cu laptele matern, iar bacteriile așteaptă acest moment, pentru că se hrănesc cu laptele care rămâne pe dințișori și elimină niște reziduuri, formând aciditate în guriță. Aciditatea asta duce la demineralizarea smalțului. Dacă facem pauze între mese și gustări, saliva reușește să mineralizeze dinții.”, a mai adăugat medicul stomatolog.
Este greșit să lăsăm cariile netratate, bazându-ne pe ideea că dinții de lapte vor fi înlocuiți la un moment dat cu cei permanenți. Cariile care apar pe dinții de lapte pot afecta rădăcina dinților permanenți. Tocmai de aceea, este necesar ca dinții copiilor să fie curățați cu regularitate încă de la vârste fragede. Totodată, este indicat să consultați și un medic stomatolog pentru a vă asigura că sănătatea dințișorilor este în afara oricărui pericol.