În ultima vreme tot mai mulți părinți ajung cu copiii la cabinetul medicului pediatru din cauza intoleranței alimentare. Subiectul este foarte generos și stârnește multe semne de întrebare. Află care sunt cele mai întâlnite intoleranțe alimentare la copii direct de la doamna Dr. Suzana Constantinescu, medic primar pediatrie din România.  

Intoleranța la lactoză este cea mai răspândită...

Sunt intoleranțele la proteina laptelui de vacă, la gluten și sunt și alte intoleranțe, dar acestea sunt cel mai des întâlnite, și cu exprimare clinică și simptomatică la copii începând de foarte timpuriu, uneori chiar de la primele zile după naștere dacă, din nefericire, copilul este hrănit de la început cu formula de lapte praf.

Primele simptome ale intoleranței alimentare la copii.

Simptomatologia, ca prima manifestare a intoleranței, cel mai des este diareea. Diareea poate avea mai multe aspecte, în general diareea apoasă, scaune numeroase, colici abdominale foarte intense, vărsăturile, agitația și, nu în ultimul rând, refuzul alimentației. Bineînțeles că toate acestea duc la falimentul creșterii copilului, deci copilul nu mai ia în greutate așa cum trebuie, așa cum ar fi de așteptat, este foarte agitat și toată simptomatologia asta sperie părinții și îi face să se adreseze medicului.

Aici sunt mai multe etape. De cele mai multe ori se va exclude din alimentație laptele praf, și înlocuindu-l cu un lapte praf special la recomandarea medicului. Totul este văzând și făcând. De ce? Pentru că este greu de determinat mai ales în primele etape, când copilul este foarte mic, e greu să ne dam seama exact la ce are el intoleranță. Dacă are la lactoză, dacă are la proteina laptelui, dacă mai târziu, odată cu diversificarea apare intoleranța la gluten.

Primul lucru care trebuie știut și trebuie urmat este alimentația naturală.

Se poate întâmpla și în cazul copiilor alimentați la sân, cu lapte matern, să se dezvolte un anumit tip de alergie, să spunem la proteină sau la lactoză, dacă mama consumă lapte de vacă, dacă consumă produse lactate în exces sau carne de vacă. În situațiile acestea cu siguranță excluderea acestor alimente din consumul zilnic al mamei ar putea să ne conducă către suspiciunea de diagnostic de intoleranță la proteina laptelui de vacă sau la lactoză.

Ca și conduită, părintele trebuie să știe în primul rând că atunci când copilul lui nu mai are o stare generală bună, este agitat, refuză alimentația și prezintă scaune modificate ca și număr și consistență, respectiv scaune semiconsistente sau chiar apoase, cu mucozități numeroase, când copilul mai și varsă, sunt semne și simptome de alertă pentru părinte ca acesta să se prezinte cu copilul la specialist.

Răspunsurile și informațiile furnizate de medicul pediatru Suzana Constantinescu au fost preluate din acest interviu video.