De câte ori au ocazia, dermatologii atrag atenția asupra pericolului pe care îl pot reprezenta alunițele. Pentru liniștea ta, un control de specialitate te va lămuri dacă ai sau nu motive de îngrijorare. Îți vom explica în continuare când să verifici alunițele celui mic.
Atunci când se vorbește despre cancerele de piele, se face referire la două mari categorii. Melanomul, (cancerul de piele dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare) și cancerul non-melanom (carcinoamele cutanate și alte tumori maligne rare dezvoltate la nivelul pielii). Melanomul reprezintă un diagnostic cu un impact foarte grav, iar vindecarea depinde de momentul în care este depistat. Dacă acest lucru are loc în faza incipientă, poate fi vindecat într-o proporție foarte mare. Acesta este motivul pentru care e bine să știi când să verifici alunițele celui mic.
Incidență extrem de mică
Nu trebuie să te sperii, incidența melanoamelor la copiii cu vârsta sub zece ani este foarte mică. Abia după această vârstă ea poate crește ușor. La adolescenți, însă, riscul este aproape egal ca în cazul adulților. De aceea este și recomandat ca aceștia să fie atenți la orice modificare rapid apărută la nivelul alunițelor existente dar și la apariția unor noi leziuni, atipice.
Când să verifici alunițele celui mic
În copilărie și adolescență este normal ca pe piele să apară leziuni pigmentare și alunițe. Normală este și creșterea lor în dimensiune sau unele modificări lente. Este vorba, de fapt, de o modificare a dimensiunii ce apare concomitent cu creșterea.
La copiii care nu au ajuns încă la pubertate (până în 10-12 ani), părinții ar trebui să fie atenți mai ales la alunițele în special închise la culoare, care apar și se dezvoltă brusc în câteva săptămâni – asa-numiții nevi Spitz – precum și la eventuala modificare a nevilor melanocitari congenitali (cei apăruți în primul an de viață).
Un control de specialitate, în cadrul căruia medicul va face o dermatoscopie, va stabili cu certitudine dacă e vorba despre modificari alarmante sau nu. El este singurul care poate să deosebească leziunile normale aflate în dezvoltare de cele cu risc real.
Printre factorii de risc ai cancerului de piele se numără antecendentele familiale de astfel de afecțiuni, pielea deschisă la culoare (fototip 1 și 2), un număr mare de alunițe, arsuri solare în copilărie, imunosupresia și afecțiunile genetice rare.
O dermatoscopie pe an
Dermatologii recomandă ca, cel puțin o dată pe an, și copiii să fie programați pentru dermatoscopie. Metoda de examinare a pielii este neinvazivă, nedureroasă și rapidă. Ea consta în vizualizarea leziunilor pielii cu ajutorul unui dermatoscop, aparat care mărește imaginea de până la 120 de ori, oferind o imagine full-HD.
Dermatoscopul permite vizualizarea în profunzime a leziunilor pigmentare. Investigația este cu atât mai necesară în cazul copiilor care prezintă factori de risc.
Copiii trebuie văzuți de un dermatolog atunci când se observă o leziune melanocitară (aluniță) nou apărută și care se dezvoltă rapid, cu aspect nodular, cu dimensiune peste 6 mm, căpătată în mai puțin de o lună. De asemenea, se recomandă control și în cazul celor care prezintă nevi congenitali (apăruți în primul an de viață) sau traumatisme la nivelul alunițelor.