Părinții cu experiență știu bine că cei mici au zile bune și zile mai puțin bune. Prin urmare, momentele în care lucrurile scapă de sub control s-ar putea să vă întindă nervii la maximum. Teoretic știi cum să acționezi, însă practic nu îți reușește deloc? Vom încerca să vedem ce spun specialiștii și cum putem reacționa în astfel de situații.

Este foarte ușor să răspunzi la un răspuns obrazic care îți produce emoții puternice: țipi, devii sarcastic, te victimizezi, îl lovești. Apoi încerci să cauți vinovați: fie consideri că tu, ca părinte, ai greșit pe undeva. Sau crezi că acest comportament a fost “împrumutat” de la colegi, prieteni, rude etc. Specialiștii avertizează că genul acesta de răspuns nu este deloc productiv. Ei recomandă câteva tactici pe care să le aplici atunci când copilul îți raspunde obraznic.

Când să ignori și când să nu ignori raspunsul obraznic

Poți ignora un răspuns obraznic în momentul în care atunci când îi spui ceva copilului – deși răspunde obraznic – îți respectă instrucțiunile. Cuvintele lui, chiar dacă agresive, pot fi ignorate pentru că îl ajută să se elibereze de furie. Atât timp cât copilul nu are un comportament distructiv, nu-i amenință pe ceilalți și urmează instrucțiunile primite de la tine, îi poți ignora răspunsul obraznic.

Nu este recomandat să ignori răspunsul obraznic în cazul în care copilul riscă să se rânească sau să-i rânească pe alții, sau dacă îi amenință pe alții. Nu este recomandat să te simți intimidat în cazul în care copilul răspunde agresiv. Trebuie să-i spui asta, chiar dacă în mijlocul unei izbucniri nervoase nu este momentul unei discuții despre această problemă. Asigură-te că reiei discuția în momentul în care copilul este calm.

Cum răspunzi la obrăznicii

Specialiștii recomandă să nu răspunzi emoțional la un astfel de comportament, ci să te concentrezi pe comportamentul copilului. Când și tu, și copilul suteți calmi, îi poți spune ce anumte te-a deranjat la cum ți-a vorbit.

  • dacă a făcut ceea ce i-ai cerut, îi poți spune că ești foarte fericit că a făcut întocmai, însă că nu ești de acord cu cuvintele rostite, chiar dacă este nervos.
     
  • în cazul în care răspunsul obraznic a depășit regulile casei, este recomandat să fie impuse consecințe. Îl mai poți ajuta să-și gestioneze emoțiile, punându-l să scrie (sau să deseneze dacă este mai mic), ce anume l-a determinat să fie atât de furios.
     
  • Este esențial pentru părinți ca în timpul acestor discuții să fie pozitivi, să răspundă cât mai puțin posibil pe fond emoțional și astfel își vor ajuta copiii să devină mai eficace în gestionarea furiei și în rezolvarea conflictelor.

Când copiii răspund obraznic în public

Dacă un astfel de comportament are loc în casă, de față cu alții, este recomandat să iei copilul din mediul respectiv, pentru a-l ajuta să se calmeze. Același lucru îl poți face și dacă nu ești acasă, ci într-un spațiu public, pentru a feri copilul de privirile “curioșilor”. Este destul de greu să gestionezi astfel de situații, mai ales că vei simți pe propria piele ce înseamnă oprobiul public. Însă, într-o manieră cât se poate de calmă, poți seta limite și da instrucțiuni: “Dacă nu încetezi să îmi mai vorbești astfel, vom face X (setezi consecințe, în funcție de situație)”. Atunci când copilul se va calma, discută cu el despre ce s-a întâmplat. Setează și consecințe pentru o potențială “data viitoare”.

Cum te antrenezi să răspunzi

Pentru că nu este simplu să nu răspunzi emoțional la obrăzniciile copiilor, te poți antrena. Îți poți face scenarii și răspunsuri la aceste scenarii. De asemenea, poți face o listă cu lucrurile care te scot din sărite, cu acțiunile tale trecute și cu ce crezi că ar fi mai bine să faci data viitoare. Aceste exerciții te pot ajuta să fii mai eficace în “confruntările” ulterioare. Astfel poți să modelezi pozitiv comportamentul copilului. Nu te aștepta că procedând astfel, imediat copilul să-ți mulțumească și să nu-ți mai răspundă obraznic în veci. Însă, cu timpul, acest tip de comportament se va rări.