Pentru că părinții își doresc mereu doar ce-i mai bun pentru copiii lor, orice informație legată de starea de sănătate și bunăstarea celui mic este binevenită. Tocmai de aceea, medicul pediatru Raluca Simona Bodea a făcut o listă cu 11 întrebări și răspunsuri care ar trebui consultate de fiecare părinte.

Câte răceli are voie să facă copilul cu imunitate bună în sezonul rece?

Între 5-7 episoade/sezon ( așa multe) dacă evoluează bine, fără complicații.

E bine să dau paracetamol/ibuprofen de la primele semne de boală?

NU! Acestea sunt antitermice și se dau la febră peste 38 grade Celsius sau ca antiinflamator, la sfatul medicului pediatru.

Febra ne sperie! E rea pentru copil?

Febra până la 38,5 grade Celsius, în timpul bolii, e un mecanism de apărare excelent împotriva infecțiilor. Microbii se înmulțesc numai la temperatura corpului de 37 grade. Febra peste 38,5, mai mult de 48-72 ore, este un semnal de alarmă și necesită cunsult pediatric.

Antibioticele sunt bune sau rele?

Practic, prin administrare nejustificată sau excesivă de antibiotice, noi creăm supermicrobi, virulenți și rezistenți. Nu există antibiotice” tari”! Ci doar potrivite pentru microbul respectiv. Pe de altă parte, a nu da antibiotic când avem o infecție microbiană, înseamnă a pune sănătatea și viața copilului în pericol. Decizia e bine să aparțină doar specialistului pediatru.

Tusea e rea?

Tusea e un mecanism de apărare a căilor respiratorii; e extrem de eficient în timpul bolii. Dacă persistă mai mult de 2-3 săptămâni după boală, devine un semnal de alarmă! Abordați pediatrul.

De ce s-a complicat boala copilului meu?

Orice boală e imprevizibilă, pentru că evoluează pe un teren imunitar unic. Job-ul părinților e să fie vigilenți și să nu temporizeze vizita la specialist, dacă apar complicații.

Internarea în spital e un eșec în tratarea copilului?

NU! Este soluția firească de protecție a vieții atunci când se cere supraveghere medicală continuă și un tratament mai special, care nu se poate face acasă de către părinți. Nu-l refuzați și nu temporizați atunci când vi se recomandă.

Medicul de familie e și pediatru?

NU! NU ESTE! Este medic de medicină generală, reprezintă primul eșalon de abordare medicală, care se ocupă de asistența primară de la bunic până la nepot, conform legii, în România. Pediatria este o ramură aparte, ce necesită 5 ani de specializare și este comună medicilor de spital și policlinică.

Cui ne adresăm dacă apar complicații?

Medicului care a tratat copilul (dacă este disponibil pentru consultație). Dragi părinți! Nu ezitați să apelați la Urgențe! Vă rog nu vă supărați, dacă sunteți nevoiți să așteptați. (Doar sunt și alți copii bolnavi, nu?)

Erupția pe piele – o urgență medicală la copil?

Simpla erupție, indiferent de aspect, nu reprezintă o urgență pentru primele 24-48 ore. Ea devine o urgență majoră dacă este însoțită de febră mare, edem al feței și mâinilor, răgușeală și dificultăți respiratorii, alterarea stării generale.

Mâncărimile de nas, persistente, la copil, sunt legate de infestațiile cu paraziți (viermi intestinali)?

NU! 99% din copiii ce prezintă mâncărimi la nas au obstrucție nazală cronică în cadrul rinitelor alergice (”salutul alergic”, caracteristic bolii), sau în cadrul unor rinoadenoidite și rinite cronice (ex. polipi), sau dezvoltă ticuri simple, în context de disconfort respirator prelungit.