Printre bule, stropi şi chicoteli, momentul băii poate deveni timpul tău preferat, răsfăţ şi bucurie pentru micuţul tău, iar masajul – o poveste de iubire. Apa este elementul în care se simte cel mai bine un copil. În apă a trăit nouă luni şi întotdeauna o va recunoaşte ca pe un mediu plăcut. Gesturile mamei din timpul băiţei sunt cele care îl vor împrieteni pentru totdeauna cu apa sau, dimpotrivă, le va percepe drept neprimitoare.
Momente de relaxare
Timpul poate fi o provocare pentru multe mămici, dar cel alocat băiţei trebuie să aibă un statut aparte, ca micuţul să simtă plăcerea băii şi bucuria clipelor petrecute împreună cu tine. Baia poate fi un moment de distracţie, iar curăţarea pielii – un mod de a învăţa lucruri noi, în joacă.
E important să aloci timp – nu mult, vreo jumătate de oră – în care nimic să nu fie făcut în grabă sau cu gesturi rigide. Starea ta emoţională este foarte uşor simţită de bebeluş, iar relaxarea ta va determina şi starea lui de spirit. Copiii, oricât de mici şi neştiutori sunt, funcţionează ca un barometru emoţional perfect. Privirea încruntată sau, dimpotrivă, luminoasă şi plină de dragoste, gesturile brutale sau delicate, toate acestea îi transmit copilului starea ta de spirit. În plus, există acea legătură subtilă dintre mamă şi copil, dincolo de înţelegere, cea care doar se simte. Gândeşte pozitiv, priveşte momentul băii ca pe o relaxare alături de micuţul tău şi vei vedea că, odată încheiată baia, nu vei resimţi niciun pic de oboseală, ci doar linişte şi bucurie.
Ora de joacă
Căldura apei îl va relaxa şi va fi modul perfect în care să-l pregăteşti pentru somn. Însă baia poate fi şi un teren de joacă după o zi agitată. Pune apă în cădiţă şi oferă-i câteva momente să se bucure de apă. Dacă e prea mic să stea sigur, ţine-l tu, dar lasă-l să se împrietenească cu apa dând din mâini şi picioruşe. Încurajează-l să se mişte şi spune-i o poveste despre peştişori, sirene sau zeul Neptun şi fă valuri, astfel ca apa să-i atingă mare parte din corp. Chiar dacă e bebeluş, micuţul îţi va simţi tonalitatea vocii şi va fi încântat de glasul tău, nu neapărat de firul poveştii.
Lecţiile curăţării
Apa nu reuşeşte să cureţe singură toate impurităţile, multe dintre ele fiind solubile doar în grăsime, iar rămase pe piele, pot irita pielea sensibilă a micuţului. Gelul de curăţare sau şamponul pentru copii au formule delicate, care curăţă pielea fără s-o usuce, ci, dimpotrivă, asigurându-i elemente valoroase pentru menţinerea barierei de protecţie şi un plus de hidratare. În timp ce-l speli, învaţă-l care sunt părţile corpului şi să numere degeţelele. Astfel, va fi mai conştient de corpul său, creierul lui va înmagazina toate acele informaţii şi, ulterior, le va reproduce cu uşurință.
Alintul unui masaj
După baie, pielea are nevoie de o porţie de hidratare, iar crema şi uleiul sunt produsele ideale. Foloseşte acest moment pentru un nou festin de relaxare: masajul. Gesturile tale delicate le va resimţi ca pe un alint dulce. Însoţeşte mişcările de masaj cu un cântecel lin, care să-l poarte uşor spre tărâmul somnului.