Potrivit reprezentanților Spitalului Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii, există în desfășurare cel puțin un studiu cu participanți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani care au primit permisiunea părinților de a participa la cercetare. Cu toate acestea, oamenii de știință se așteaptă că abia spre finalului anului 2021 sau chiar 2022 să existe suficiente dovezi privind siguranță și eficacitatea vaccinării copiilor împotriva noului coronavirus, în special a copiilor sub 12 ani.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, deocamdată vaccinul anti-COVID-19 este administrat începând cu vârsta de 16 ani, iar indicația pentru vaccinarea copiilor ar putea apărea doar în anumite condiții.

  • O pandemie care cauzează boli/ mortalitate severe și răspândite în rândul copiilor.
  • Un grup mare de copii care răspândesc o boală letală la populația generală.
  • O boală infecțioasă la populația tânără, care a dus la suspendarea activităților educaționale și sociale pentru dezvoltarea normală.
  • Un subgrup selectat de copii care sunt expuși riscului acestui virus, din cauza condițiilor preexistente care îi fac vulnerabili la COVID-19.

Deocamdată, vaccinurile anti COVID-19 sunt contraindicate copiilor și adolescenților cu vârste mai mici de 16 ani - în cazul vacinului Pfizer, respectiv copiii cu vârste sub 18 ani, cum este cazul vaccinului Moderna.