Creșterea copilului sporește cerințele nutritive și poate apărea rapid erori nutritive, carențe, sub formă de tulburări de dezvoltare. De aceea, sarcina părinților în timpul acestor ani de viață este de a favoriza buna dezvoltare fizică și mentală și, în același timp, de a preîntâmpina dezvoltarea bolilor legate de dietă. Copilăria și adolescența sunt perioade sensibile din viață, în care aprovizionarea cu substanțe nutritive esențiale joacă un rol deosebit de important. Este sănătoasă alimentația vegană la copii ori ba?
Ce înseamnă vegan/vegetarian
Pe scurt, fără preparate din carne sau lactate. Cei care continuă să mănânce peşte sau lactate ori ouă sau combinaţii ale acestora, dieta lor fiind însă bazată pe produse vegetale, se numesc acum vegetarieni (pe vremuri, li se spunea lacto-ovo-vegetarieni).
Diversificat înseamnă și legume
O dietă bine planificată este potrivită pentru fiecare fază a vieții, inclusiv în sarcină, alăptare, copilărie și adolescență. Credem deseori că o alimentație diversificată este cea potrivită pentru copii, însă mulți micuți sunt hrăniți cu prea multe cereale, fără legume și fructe, cu grăsimi, alimente care le oferă multă energie, uneori prea multă, care, neconsumată, se depozitează sub formă de grăsime.
Bebelușii nu sunt vegani
Practic, sugarii nu sunt vegani prin natura lor. La urma urmei, ei se hrănesc cu lapte matern și nu există un substitut echivalent din punct de vedere nutritiv. Laptele matern este dieta ideală în primele luni de viață. Începând cu luna a 6-a sau a 7-a de viață, începe diversificarea. Atât timp cât încă îi dai lapte, poți diversifica numai cu vegetale: alimente bogate în proteine, cum ar fi leguminoase fierte (supă de linte roșie), dar și cereale integrale, legume cu frunze verzi.
Vegetarianismul are beneficii
Numărul de copii supraponderali este în creștere rapidă. Ca urmare, prevalența așa-numitelor boli de prosperitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II și hipertensiunea arterială, sunt în creștere dramatică în copilărie. În plus, lipsa de exercițiu, supraalimentarea cu energie (din aportul de carbohidrați rafinați – pâine albă, paste, orez alb, cereale pentru micul dejun, produse de patiserie/prăjituri, cartofi), alimentele de origine animală, care conțin nu numai multe grăsimi saturate, ci și o mulțime de sare, precum și zahăr, predispun la boli.
În același timp, copiii sunt adesea subaprovizionați cu acid folic, acizi grași nesaturați, vitamina D și fier. O dietă pe baze vegetariene (dar nu exclusivă!) reduce semnificativ riscul contractării acestor boli.
Nici veganul nu mai e ce-a fost…
Din păcate, părinții tineri sunt asaltați din toate direcțiile cu sfaturi și sugestii legate de dieta presupus adecvată pentru copii. În cele mai multe cazuri, apar informații contradictorii, astfel încât confuzia crește. Ca atare, e bine să știi că vegan nu este întotdeauna sănătos. Pur și simplu pentru că aproape toate alimentele nesănătoase sunt disponibile, de asemenea, într-o versiune vegană, astfel încât poți mânca junk-food în fiecare zi: pizza cu brânză de soia, prăjituri cu cremă de soia, ciocolată cu lapte de soia, paste, burgeri de soia, cârnați de soia, budinci, biscuiți și multe altele. Deși soia este sănătoasă, e bine să eviți produsele gata preparate, care conțin mulți aditivi și nu sunt deloc sănătoase. E necesar să te îndrepți spre un bun și vechi obicei, acela de a găti acasă.
Argumente contra dietelor care exclud proteina animală
- Adepţii acestei diete pot dezvolta carenţe de vitamine din grupul B, de vitamina D sau A ori de proteine de calitate superioară. E adevărat că dacă mănânci mai multă mazăre, linte, ciuperci, nuci, seminţe, riscul acestor carenţe se diminuează, dar nu dispare, întrucât proteinele vegetale, oricum le-ai potrivi, sunt de calitate inferioară.
- În alimentaţia exclusiv vegetariană, aportul de omega 3 este sărac.
- Este adevărat că fierul se găseşte în multe vegetale, dar în cantităţi mici şi sub formă greu asimilabilă.
- Dieta vegetariană duce lipsă de B12, o vitamină esenţială bunei funcționări a creierului uman.
- Proteinele animale sunt surse de aminoacizi esenţiali, proteinele vegetale nu.