Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate într-o alimentație sănătoasă. Pe unele dintre ele le cunoști cu siguranță, precum popcornul sau boabele de struguri. Încercăm în continuare să îți oferim lista completă pentru a ști de ce anume trebuie să te ferești.
1. Lapte degresat (până la 1 an)
Toți bebelușii au nevoie de grăsimea și de caloriile pe care îl oferă laptele de mamă sau cel integral. Abia la împlinirea vârstei de 2 ani, dacă nu prezintă vreo problemă de sănătate, vei putea începe să îi oferi acest tip de lapte (este posibil și mai devreme dacă bebelușul are risc de obezitate).
2. Sare (până la 1 an)
Bebelușii nu trebuie să primească sare în exces deoarece au rinichii insuficient dezvoltați. Pe lângă sarea sub forma de bază, evită să folosești vegeta sau sosuri când îi prepari mâncarea, să îi oferi șuncă, cârnați, chips-uri, biscuiți, alimente semipreparate.
3. Zahăr (până la 1 an)
Bebelușul tău nu are nevoie de zahăr. Evitând băuturile și gustările dulci (inclusiv sucul de fructe) vei preveni apariția cariilor dentare, dar și dezvoltarea unei preferințe pentru gustul dulce.
4. Grăsime saturată (până la 2 ani)
Nu oferi copilului prea multe alimente bogate în grăsime saturată, precum cartofi prăjiți, mezeluri sau deserturi grase. Nu uita să citești etichetele de pe alimente pentru a opta pentru produse cu conținut redus de grăsime saturată.
5. Miere (până la 1 an)
În mod ocazional mierea conține bacterii care produc toxine în instestinele bebelușului, conducând la o afecțiune potențial fatală, botulism. În plus, mierea este și o formă de zahăr, prin urmare evitarea ei poate ajuta și la prevenirea cariilor dentare.
6. Alune și nuci întregi (până la 5 ani)
Alunele și nucile nu trebuie oferite unui copil subvârsta de 5 ani deoarece se pot îneca cu ele. Pot fi introduse în alimentație de la 6 luni, atâta timp cât sunt zdrobite, măcinate sau sub formă de unt. În cazul în care cunoști un istoric de alergii în familie, este important să discuți cu medicul înainte de a le introduce în diversificare.
7. Unele tipuri de brânză
Bebelușii pot să mănânce brânză integrală de la 6 luni (brânză cheddar ușoară, brânză de vaci sau cremă de brânză). Nu trebuie însă să mănânce brânzeturi cu mucegai precum brie sau camembert, roquefort deoarece există un risc de a fi purtătoare de listeria. De asemenea, multe brânzeturi sunt făcute din lapte nepasteurizat, care trebuie de asemenea trebuie evitate.
8. Ouă crude sau puțin gătite
Bebelușii pot mânca ouă de la 6 luni. Cele care au marcaj sunt verificate pentru siguranță și pot fi consumate și crude (de exemplu, în maioneză sau alte deserturi de casă). Dar cele care nu provin din surse certificate trebuie gătite până când albușul și gălbenușul devin solide, fie că sunt de găină, rață sau gâscă.
9. Gumă de mestecat, jeleuri sau caramele, fructe uscate (până la 4 ani)
Deși vârsta de înecare pentru diverse alimente este de obicei 3 ani, toate aceste alimente prezintă un risc pentru orice vârstă, deoarece sunt lipicioase și se pot atașa de gât provocând sufocarea. În aceeași categorie se include și untul de arahide (până la 2 ani) sau brânza topită lipicioasă. Untul de arahide poate fi întins pe biscuiți sau pâine, sau subțiat, dar nu îl oferi cu lingura.
10. Fructe de mare crude
Fructele de mare crude, precum midii, scoici și stridii cresc riscul de toxiinfecție alimentară, prin urmare nu trebuie oferite copiilor. În aceeași categorie se include și sushi.
11. Semințe (până la 3 ani)
Ca urmare a dimensiunii mici, semințele de floarea soarelui sau de dovleac pot rămâne blocate în gâtul copilului și cauza o infecție. Este bine să verifici emințele pe care le conține pepenele, prunele, piersicile și cireșele.
12. Crenvurști (până la 3 ani)
Chiar dacă copilul pare să fi deprins abilități de masticație, există în continuare un risc să se înece cu mâncarea. În plus, aceste alimente conțin nitrați și nitriți, extrem de nocive pentru organismul în dezvoltare al copilului.
13. Popcorn (până la 3 ani)
Un aliment cunoscut de majoritatea părinților, dificil de mestecat de copii. Trebuie evitat de către părinți.
Sursa