Cum scade puțin temperatura, părinții nici nu ştiu ce să le mai dea copiilor pentru a le stimula imunitatea, cu speranța că vor trece cu bine peste lunile reci, fără febră, muci sau complicații care să îi trimită la spital. Aşa că fac cozi la farmacie pentru a achiziționa fel şi fel de siropuri, care mai de care mai renumite. Promisiunile sunt mari, dar oare sunt adevărate?
Fie că sunt cu echinaceea, propolis, fie că au în compoziție miere, vitamina C şi tot felul de plante, siropurile ajung pe rafturile mămicilor, atâta vreme cât scrie mare pe ambalaj PROIMUNITATE, detaliile nu contează. Medicii afirmă că imunitatea celor mici este un sistem complex, influențat de foarte mulți factori, aşadar este greu de crezut că un sirop care conține mai mult de 50% zahăr, un procent mare de aditivi şi câteva „extracte” din plante, poate să formeze o barieră împotriva tuturor agresiunilor externe, de natură patologică. În farmacii se pot găsi mai multe tipuri de siropuri imunostimulatoare: siropuri pe bază de plante, soluții orale antivirale ori antibacteriene, preparate homeopate. Însă cât garantează ele că cel mic va fi ferit de afecțiunile specifice sezonului rece? Mai mult decât atât, pentru că obiceiul care predomină este automedicația, părinții nici nu mai consultă medicul înainte de a administra aceste suplimente copiilor şi le cumpără direct de la farmacie, fără a se gândi că, administrate în doze greşite, aceste siropuri pot face rău.
„De preferat ar fi ca aceste siropuri să se administreze doar la recomandare unui medic. Sigur că unele nu au nici un efect, altele măcar nu fac rău, altele fac şi bine în unele situații. De obicei, sistemul imunitar se dezvoltă în timp. Un copil de vârstă mică, mai ales în momentul în care intră în colectivitate se îmbolnăveşte, deoarece nu are anticorpii «performanți». Unii se îmbolnăvesc mai rău alții mai uşor, depinde de stofa fiecăruia. Măcar să fie administrate la indicația unui medic, dacă se dovedeşte clar o carență de vitamină, dar să ai dovadă, altfel nu. Sunt unele studii pro, altele sunt contra. Este bine să fie o indicație medicală în acest sens. Eu dacă nu aş fi doctor nu m-aş duce la farmacie să iau echinaceea ca să îi dau copilului. Nu am făcut niciodată lucrul acesta, cât sunt eu de doctor. Dacă există o indicație medicală şi îmi spune un medic, da, în regulă, îi dau”, a declarat dr. Cristina Maria Mihai, medic specialist pediatrie, diabet, nutriție şi boli metabolice.
Imunostimulatoarele, contraindicate bebeluşilor
Având în vedere că sistemul imunitar al copiilor nu este foarte bine dezvoltat şi că imunostimulatoarele pot avea anumite efecte negative, dacă sunt administrate incorect, este obligatorie consultarea unui medic, înainte ca acestea să fie administrate copiilor.
„Indic terapia cu siropuri imunostimulatoare la copiii care sunt mai sensibili. Unele nu au aditivi şi sunt fără zahăr, pentru că sunt şi pacienți diabetici, care nu au voie să le consume pe cele cu zahăr. Siropurile sunt contraindicate copiilor sub un an, deoarece la aceştia nu trebuie să umblăm la imunitate, pentru că este în curs de formare. Există o glandă, timus, care produce imunitate. De asemenea, amigdalele produc imunitate, precum şi intestinul subțire, măduva spinării, ficatul, splina, produc foarte multă imunitate, de aceea sănătatea acestora este foarte importantă”, a declarat, dr. Georgeta Anghel Dincă, medic primar pediatrie, alergologie şi imunologie.
Aşa că, decât să cheltuiți banii inutil pe siropuri ineficiente, mai bine insistați asupra regulilor de igienă a celui mic, vechea poveste cu spălatul des pe mâini, şi umblați serios la regimul alimentar, deoarece chiar medicii spun că o dietă bogată în fructe şi legume este baza unui sistem imunitar solid. Nu trebuie să uitați nici de mişcarea în aer liber. Două ore, în fiecare zi, chiar dacă vremea este posomorâtă sau afară este frig, pot face minuni cu organismul copilului. Şi nu uitați să consultați medicul, deoarece, un copil sensibil, care se îmbolnăveşte des, poate avea anumite carențe în organism, care pot fi descoperite cu nişte analize simple de sânge şi cu o bună colaborarea cu medicul curant.