Așteptăm cu toții să se mai încălzească afară, ca să ne bucurăm din plin de natura care renaște. Soarele ne încălzește generos, iarba și plantele încolțesc și cresc văzând cu ochii, iar copacii înverzesc și înfloresc peste noapte. Ploile de primăvară sunt absolut diferite față de cele din toamnă. Păsările revin la cuiburile lor, iar insectele își găsesc și ele un loc în acest peisaj superb. Sunt atât de multe schimbări frumoase în jur, încât nu ai cum să nu le observi. Este un prilej bun pentru a organiza mai multe activități interesante împreună cu copilul tău.
Metoda Montessori, pe care o vom aplica în continuare, este o metodă de educație care se bazează pe activitatea independentă a copilului, deci acesta nu este forțat să faca ceva ce nu îi place. În functie de curiozitățile pe care le are, este încurajat să experimenteze, să lucreze cu materialele educaționale pe care și le doreste. Așadar, lasă-l să exploreze din plin schimbările care se vor întâmpla în această primăvară.
Jurnalul de primăvară al micuțului explorator
Oferă-i copilului un carnet în care să își noteze toate schimbările pe care le observă în jur. Pentru asta va trebui să organizați plimbări în natură și să urmăriți cum se trezește natura la viață. Lasă-l pe cel mic să planifice ce înscrieri va face în acest jurnal și ghidează-l doar atunci când îți cere ajutorul.
Desenează un copac pe o coală de hârtie
Desenează un copac gol, cu tulpini și crengi, pe care copilul îl va completa cu ceea ce va vedea în natură. Alegeți un copac din apropierea casei voastre și urmăriți schimbările care se întâmplă în fiecare zi. Copilul urmează să deseneze tot ce observă: muguri, frunze, flori.
Plantează semințe și urmărește evoluția lor
Plantați împreună câteva semințe și urmăriți cum cresc și se dezvoltă. Copilul poate nota în jurnalul său de primăvară și etapele de creștere ale plantelor. Încercați să identificați părțile componente ale plantelor, denumirile și rolul lor. De asemenea, se poate folosi și o riglă pentru măsurători și înregistrarea datelor noi. În acest fel, micuții își dezvoltă responsabilitatea și devin mai conectați cu natura.
Urmăriți păsările migratoare
Odată cu venirea primăverii, în natură au loc atât de multe lucruri noi, încât simți că nu reușești să le vezi pe toate. Una dintre aceste schimbări este și revenirea păsărilor călătoare. Îndeamnă-l pe cel mic să-și noteze în jurnal și păsările pe care le-ați observat împreună. Astfel, micuțul tău va învăța care sunt păsările migratoare care se întorc primăvara la noi în țară.
Urmăriți insectele
Pe lângă păsări, se reîntorc și insectele! Cât de bucuroși sunt copiii atunci când observă o furnicuță, un fluturaș sau o albinuță! Ar fi cazul ca aceste emoții să fie relatate în jurnalul de primăvară, într-o rubrică aparte. Mai mult, copiii pot desena insectele pe care le observă, adăugând și niște descrieri corespunzătoare.
Jurnalul de primăvară al micuțului explorator poate fi completat cu numeroase idei, întrucât acest anotimp ne aduce multe evenimente frumoase și inedite. Încurajați copiii să fie creativi și să observe cât mai multe lucruri frumoase care se întâmplă în jurul lor.