Cu toții știm că durerile de gingii și de dinți sunt unele dintre cele mai neplăcute și greu de suportat senzații. Din păcate, aceste dureri sunt resimțite și de bebeluși, în procesul în care le apare dantura de lapte. Pentru a-ți ajuta puiuțul să treacă mai ușor peste această experiență, îți recomandăm 7 soluții eficiente pentru a ameliora durerile de dinți și de gingii din timpul erupției dentare.

Când erup dinții la bebeluși?

Primii dinți de lapte ai bebelușilor apar în jurul vârstei de 6-8 luni. În mod obișnuit, primii doi dinți care erup sunt incisivii inferiori, urmați de cei patru din partea superioară. În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, chiar 3 ani, toți dinții copilului ar trebui să fie erupți. Ordinea apariției dinților de lapte, ritmul și dezvoltarea celor 20 de dinți de lapte poate varia de la bebeluș la bebeluș, dinții pot erupe fie câte unul pe rând, fie pe perechi.

Îți poți da seama că micuțul tău are dureri dentare dacă observi următoarele lucruri:

- gingiile copilului sunt roşii și umflate;
- bebelușul are obraji roşii, îmbujorați;
- salivă din ambundență:
- micuțul îşi duce excesiv de des mâna în guriță, pe gingii sau mușcă;
- nu doarme noaptea;
- nu mănâncă suficient.

Soluții eficiente împotriva durerilor de dinți la bebeluși:

Gelul pentru durerile de dinți
Din fericire, în farmacii găsești o gamă largă de geluri menite să amelioreze durerile din timpul erupției dentare. Așa că poți recurge la un astfel de gel. Se aplică direct pe gingiile inflamate şi dureroase; este natural şi ajută în privința unor simptome serioase ca durerea, inflamarea şi, mai ales, saliva excesivă.

Masatul gingiilor
Freacă gingiile bebeluşului. Poți folosi o ustensilă specială sau degetul. Această presiune poate uşura şi-l poate elibera pe micuț de disconfort pentru o perioadă.

Inelul gingival
Durerile pot fi calmate și cu ajutorul unui inel gingival. Pentru ca acesta să de rezultate mai rapid, poți să-l ții în frigider pentru 5-10 minute, înainte de a-l da micuțului. Ai grijă însă ca inelul să nu fie înghețat.

Alimente tari
Încearcă alimentele tari. Dacă bebeluşul mănâncă deja mâncăruri solide, îi poți oferi ceva pe măsură pentru o gustare rapidă, cum este un castravete curățat sau chiar un morcov. Ai mare grijă însă, deoarece cu orice bucățică ce se rupe se poate îneca.

Medicamente
Dacă bebeluşul este extrem de iritat, i se poate da Tylenol sau ibuprofen. Evită pe cât posibil medicamentele care conțin benzocaină, deoarece s-a demonstrat că aceasta reduce cantitatea de oxigen din sânge.

Remedii naturiste
Totodată, poți apela și la remedii naturiste, cum ar fi de exemplu, un  colier din chihlimbar. Dacă bebeluşul are în prejmă chihlimbar, organismul îi produce acid succinic, ce are proprietăți antiinflamatorii şi mai ales, terapeutice.

Poți folosi, de asemenea, uleiurile esențiale, care ajută la calmarea durerilor, cum ar fi de exemplu uleiul de lavandă.