Fără să vrem, ca părinți, le putem da copiilor noștri niște lecții foarte periculoase. Ei nu sunt foarte atenți la “morala” pe care le-o ținem, ci la cum ne comportăm noi. Părinții sunt un model foarte important pentru copii, iar dacă vrem ca cei mici să fie “model”, noi la rândul nostru trebuie să ne comportăm ca atare.

Lipsa de respect pentru propriul corp

Îți abuzezi corpul? Mănânci în exces sau dimpotrivă nu mănânci deloc? Bei mult alcool? Îți spui lucruri urâte când te uiți în oglindă? Copilul tău învață de la tine cât de mult să-și valoreze corpul. Ce lecție vrei să-i transmiți mai departe?

Petreci mai mult timp cu electronicele decât cu oamenii

Dormi cu telefonul sub pernă? Trimiți mesaje în timp ce soțul/soția îți povestește ceva la masa de seară? Dacă răspunsul este DA, atunci află că i-ai transmis copilului lecția unei relații mai aproapiate cu ecranul telefonului/calculatorului decât cu familia.

Desertul este recompensa pentru cumințenie

“Dacă o să fii cuminte în X loc, la final vei primi Y”. Deși sună bine intenționat, acest tip de mită poate dezvolta, mai târziu, niște obiceiuri alimentare nesănătoase. Iar obiceiurile dobândite din copilărie sunt foarte greu de schimbat la maturitate.

E în regulă să înșeli dacă nu ești prins

Situație: “Ooops, chelnerul a uitat să ne aducă nota. Hai să mergem, repede!”. Probabil că te-ai bucurat de o cină gratis, însă copilul învață că este în regulă să înșeli. Hoțul neprins e negustor cinstit, nu? Dar dacă mai târziu copilul tău va copia la teste, va încălca legea, își va înșela partenerul de cuplu? Îți asumi o astfel de responsabilitate? Este indicat să îi învățăm pe cei mici care sunt consecințele unor astfel de fapte.

E în regulă să te prefaci

Le spui oamenilor că îi vei suna, dar apoi nu o faci? Spui că vei termina ceva la data X, dar apoi de “dai lovit”? Când îți încalci în mod constant cuvântul, îi transmiți copilului că integritatea morală nu e mare lucru și că nu e important ca alții să se poată baza pe tine.

Sexul e moneda de schimb

Poate te gândești că cel mic este prea mic ca să-și dea seama. Atunci când nu oferi afecțiune partenerului de cuplu pentru că “îl pedepsești”, dar îl copleșești cu dragoste când a făcut ceva ce-ți place ție, ai transmis o lecție foarte importantă: “Sexul te ajută să controlezi oamenii și să obțin ceea ce vreau!”.