Plasarea a mai mulți copii în aceeași încăpere, cum se întâmplă la grădiniță sau la școală, facilitează transmiterea unor boli precum conjunctivita, angina, rujeola sau boala gură-mână-picior.

1. Varicela (vărsat de vânt)

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Poate provoca o erupție cutanată pruriginoasă, asemănătoare veziculelor, care apare mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întregul corp, provocând între 250 și 500 de vezicule care dau mâncărime. Varicela poate fi gravă, mai ales la bebeluși, adolescenți, adulți, femei însărcinate și persoane cu un sistem imunitar slăbit. 

Oricine nu a avut varicelă sau nu a făcut vaccinul împotriva varicelei poate lua boala, care durează de obicei aproximativ 4 până la 7 zile. Simptomul clasic al varicelei este o erupție care se transformă în vezicule care dau mâncărime, umplute cu lichid, care în cele din urmă se transformă în cruste. Alte simptome tipice care pot începe să apară cu 1-2 zile înainte de erupție includ febra, oboseala, pierderea poftei de mâncare, durerea de cap. Febra se poate scădea cu acetaminofen, iar mâncărimile pot fi atenuate cu o loțiune cu calamină. Cea mai bună modalitate de prevenire a varicelei este vaccinarea.

2. Angina (amigdalita)

Angina este o infecție bacteriană care inflamează gâtul (popular, se numește „roșu în gât”), frecventă la copii și foarte contagioasă. Netratat, streptococul poate fi extrem de periculos, ducând la febră reumatică și leziuni cardiace. Simptomele includ înghițire dureroasă, febră, dureri corporale și uneori greață și vărsături. Copilul trebuie văzut de medicul pediatru, care va efectua un test pentru a stabili dacă cel mic suferă de dureri în gât obișnuite sau are streptococ. Dacă amigdalita e provocată de o infecție bacteriană, medicul va recomanda antibiotice, care se vor lua pe durata recomandată, nu mai puțin și nici mai mult.

3. Rujeola (pojarul)

Rujeola sau pojarul, la fel ca varicela, este o boală specifică copilăriei, care a fost aproape eradicată de la introducerea vaccinului, dar a reapărut la nivel mondial din cauza părinților care au ales să nu își vaccineze copiii. Febra și apariția unor pete mici sunt caracteristicile rujeolei. Petele sunt alb-albăstrui pe un fundal roșu și apar în interiorul obrajilor și în jurul mucoasei gurii. De asemenea, corpul va fi acoperit de o erupție care dă mâncărime. În caz de simptome de rujeolă, copilul trebuie dus de urgență la medic. Prevenirea bolii se face cu ajutorul vaccinării.

 

4. Oreionul

Oreionul este o boală contagioasă cauzată de un virus, care începe cu câteva zile de febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală și pierderea poftei de mâncare. Apoi, va apărea umflarea glandelor salivare (fața copilului va apărea umflată în zona maxilarului și a gâtului). Tratamentul implică odihnă, analgezice, multe lichide și alimente care sunt ușor de mestecat (supă, iaurt etc.). Complicațiile oreionului sunt rare, dar potențial grave. Acestea implică inflamații și umflături în unele părți ale corpului, cum ar fi:

Testiculele. Această afecțiune, cunoscută sub numele de orhită, determină umflarea unuia sau a ambelor testicule la băieții care au ajuns la pubertate. Orhita este dureroasă, dar rareori duce la incapacitatea de a avea copii (sterilitate).

Creierul. Infecțiile virale, cum ar fi oreionul, pot duce la inflamația creierului (encefalită). Encefalita poate să provoace probleme neurologice și poate pune viața în pericol.

Membranele și lichidul din jurul creierului și al măduvei spinării. Această afecțiune, cunoscută sub numele de meningită, poate apărea dacă virusul oreionului se răspândește prin fluxul sangvin și infectează sistemul nervos central.

Pancreasul. Semnele și simptomele acestei afecțiuni, cunoscute sub numele de pancreatită, includ durere la nivelul abdomenului superior, greață și vărsături. Cel mai bun mod de prevenire a oreionului este vaccinarea împotriva bolii. Vaccinul împotriva oreionului este administrat de obicei sub formă de inoculare combinată împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei (cunoscut sub numele de vaccin ROR), care conține cea mai sigură și mai eficientă formă a fiecăruia dintre cele trei vaccinuri.

5. Boala gură-mână-picior

Boala gură-mână-picior este o infecție virală pe care o fac copiii care se află în colectivitate (mai ales cei cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani), pentru că se transmite ușor de la unul la altul. O erupție cutanată și leziuni apar în zona gurii, pe mâini, picioare și pe fese. Nu se poate face nimic pentru a trata boala, dar simptomele pot fi atenuate. Dacă afecțiunea este însoțită de febră, e indicat să se ceară sfatul medicului, care va recomanda un medicament pentru a reduce febra. De asemenea, se recomandă multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru a evita contractarea bolii, copiii trebuie încurajați să se spele des pe mâini și mai ales înainte de a mânca și după ce folosesc toaleta. 

6. Rinofaringita

Rinita (inflamația mucoasei nazale) și rinofaringita (inflamația mucoasei nazale și faringiene) sunt în general afecțiuni benigne, cel mai adesea de origine virală. Cu toate acestea, ele pot fi pot fi un semn precoce al unei alte infecții - de exemplu, rujeolă sau gripă - sau pot fi complicate de o infecție bacteriană - de exemplu, otită medie sau sinuzită. Simptomele rinofaringitei sunt secrețiile și congestia nazală, care pot fi însoțite de dureri în gât, febră, tuse și lăcrimare. La copiii sub 5 ani, trebuie verificate membranele timpanice pentru a se verifica dacă există o otită medie asociată. Tratamentul rinofaringitei este simptomatic: împotriva febrei se poarte da copilului acetaminofen, iar pentru a desfunda nasul se recomandă un spray cu o soluție salină (cu sare de mare).

7. Conjunctivita

Conjunctivita este o infecție oculară extrem de frecventă la copiii mici. De obicei este contagioasă, fiind răspândită cu ușurință mai ales printre preșcolari și la locurile de joacă, însă chiar și adolescenții și adulții se pot confrunta cu această afecțiune. Conjunctivita este, practic, o inflamație a conjunctivei, a părții albe a ochiului și a pleoapelor interioare. Deși poate părea gravă, de obicei este o infecție ușoară, care se tratează cu picături oftalmice specifice. Pentru a preveni conjunctivita, copiii trebuie învățați să se spele des pe mâini cu apă și săpun.