Copiii, la fel că adulții, au dublă imunitate: cea înnăscută, care este mai puțin eficientă, și imunitatea dobândită, căpătată prin expunerea la infecții în primii ani de viață. Iată de ce este bine să lăsăm copiii să răcească, dar să fim siguri între timp că organismul aflat în creștere va reuși să se isprăvească cu toate obstacolele. Tocmai de aceea, putem să-i administrăm celui mic niște vitamine sau minerale care îi vor fortifica imunitatea. Bineînțeles, ar fi nevoie și de confirmarea medicului pediatru, pentru că automedicația nu este niciodată o decizie bună, mai ales când vine vorba despre copiii mici.

  • Plantele imunomodulatoare, administrate pe termen lung, au efect antioxidant și antiinflamator, nutrienți și vitamine: fructe de soc, urzici, echinaceea, cătina. La rândul lor, condimentele (turmeric, scorțișoară, dafin, piper, usturoi) îmbunătățesc digestia și stimulează circulația.
     
  • Vitamina D3 din gălbenuș, peste gras, ficat și expunerea la soare are efect antiinflamator și imunostimulator. Poți lua vitamina D3 și din suplimente. Dozele recomandate sunt: 500-800 U – sugari – zilnic până la 2 ani, 1000-1500 U la copii, în fiecare zi, pe parcursul perioadei reci (septembrie-aprilie). Se recomandă testarea nivelului seric al vitaminei D cu regularitate!
     
  • Zincul asistă producția de anticorpi și celule imunitare; se poate găsi în organe, fructe de mare, semințe de dovleac  sau poate fi cumpărat de la farmacie, la recomandarea medicului pediatru.
     
  • Vitamina C se găsește în legume și fructe proaspete - este foarte sensibilă la temperatură (broccoli, ardei verzi și roșii, varza de Bruxelles, varza, conopida, cartof crud, cătina, citrice, căpșuni, ananas, măceșe). De asemenea, poți oferi copilului și suplimente de vitamina C. Doza în timpul și cu 2 săptămâni înainte de începerea anului școlar: 60-120 mg pe zi, la copiii cu vârste între 1 - 4 ani și 120-500 mg, în cure de 1-2 luni, la copiii cu vârste între 4 - 15 ani.
     
  • Vitamina A menține sănătatea pielii și a mucoaselor, precum și funcțiile sistemului imun. Surse: organe (ficat), ulei de pește, smântână, unt, legume și fructe verzi și galbene (broccoli, spanac, morcovi, dovleac, cartofi dulci, pepene galben, caise). Este preferabil să se obțină din alimentație.
     
  • Probioticele sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imun de la nivelul intestinului. Pot fi asimilate din alimente sau din suplimente alimentare. Suplimentele se pot administra toată iarna, alături de vitaminele D și C. Este recomandabil să alegi un produs cu minimum 2 miliarde de bacterii și 3 tulpini bacteriene.