Odată cu începerea noului an școlar, copilul tău trebuie să aibă un sistem imunitar puternic, pentru a fi ferit de bolile pe care le poate lua din mediul în care învață, fie că este vorba de școală ori de grădiniță.

mamaplus

Medicii pediatri spun că unul dintre principalele moduri în care circulă microbii și bacteriile în colectivitate este atunci când copiii se adună la școală sau la grădiniță. De ce se întâmplă acest lucru și de ce este mare riscul de îmbolnăvire?

  • Pentru că sistemul imunitar al copiilor este mai puțin dezvoltat decât cel al adulților, așa că cei mici sunt mai predispuși la îmbolnăvire.
     
  • La școală sau la grădiniță, indiferent de câte ore petrec acolo, copiii intră în contact unii cu alții, stau foarte aproape, iar riscul de îmbolnăvire crește.
     
  • Și să nu uităm că cei mici au obiceiuri care ajută la răspândirea microbilor, cum ar fi faptul că își bagă degețelele în gură, în nas, însă și alte obiecte ajung în gura celor mici.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îl protejezi pe cel mic de boli și de microbii de la școală sau de la grădiniță:

1. Imunizează-l

Prevenția este cel mai bun medicament, spun specialiștii, așa că asigură-te că cel mic este la zi cu imunizarea și că toată lumea din familie și-a făcut vaccinul antigripal.

2. Învață-l pe copil să știe cum și când să își spele mâinile

Unul dintre cele mai frecvente moduri în care copiii se îmbolnăvesc (răcesc) este atunci când se freacă la nas sau la ochi după ce virusul răcelii a ajuns pe mâinile lor. Să nu uităm că cei mici, cel mai adesea, nu își spală mâinile suficient de des sau suficient de bine la școală sau la grădiniță.

Cel mai bine este să învețe această lecție de acasă, de la voi, cei din familie, care îi pot servi drept model atunci când trebuie să își spele mâinile cu apă caldă și cu săpun. Cel mic trebuie să se spele pe toată mâna, inclusiv între degete, în jurul unghiilor și pe spatele palmei, 20 de secunde.

3. Oferă-i un gel antibacterian pentru mâini

Spălatul pe mâini este cea mai bună linie de apărare împotriva microbilor, dar atunci când cel mic este la școală, la grădiniță sau la alte evenimente, nu este întotdeauna posibil să se spele pe mâini cu apă caldă și cu săpun. În funcție de vârsta copilului tău și de politica pe care o are școala sau grădinița, este o alternativă bună să îl trimiți pe cel mic la școală cu un gel antibacterian pe bază de alcool sau cu șervețele umede antibacteriene.

Unele săli de clasă pot oferi gel antibacterian. Ca să fie eficient, copilul trebuie să frece mâinile și degetele cu acest produs 30 de secunde, până când sunt uscate. Copiii sub 6 ani nu ar trebui să aibă la ei acest gel sau să îl folosească fără supravegherea unui adult.

4. Învață-l regulile de etichetă în privința răspândirii microbilor

Învață-l pe cel mic să stea departe de copiii bolnavi de la școală sau de la grădiniță, pe cât este posibil. Atunci când copilul tău vede un alt copil care tușește sau strănută, cel mic ar trebui să se îndepărteze de acea persoană, nu să se apropie. Pe de altă parte, copilul tău ar trebui să își acopere gura atunci când tușește și când strănută, pentru a preveni răspândirea infecției, dacă este bolnav. Ori de câte ori este posibil, învață-l să strănute într-un șervețel de unică folosință și să îl arunce la gunoi după. Apoi spune-i să își spele mâinile.

Sursa