Se spune că adolescența este cea mai dificilă vârstă și e grea atât pentru adolescenții care trec printr-o mulțime de schimbări, cât și pentru părinții lor, care trebuie să încerce să facă față, să-și susțină copiii în toate începuturile lor și să le impună niște limite pentru a-i proteja, uneori de ei înșiși.

Dacă ești un părinte de adolescent, ar trebui să știi că indiferent de acțiunile și cuvintele copilului tău, acesta chiar are nevoie de tine și de tot sprijinul tău. Iată câteva lucruri pe care ar vrea să le audă fiecare adolescent:

„Te ascult!”
Nu e vorba de acțiunea în sine, ci de disponibilitatea ta de a-l asculta și de a-l auzi atunci când el se simte pregătit și are nevoie să vorbească cu tine. Nu cere prea multe, nu-l face să se simtă ca la un interogatoriu, doar arată-i că ești deschis spre comunicare și dornic de a-l ajuta.

Pentru adolescenți, e atât de important să fie ascultați. Ascultați fără nici măcar o întrerupere. Ascultați fără veșnicul „pe vremea mea…”. Ascultați fără setea de a-i judeca și de a-i condamna, indiferent de ceea ce vor povesti. 

„Ai nevoie de o îmbrățișare?”
Chiar dacă e posibil să nu-ți arate, să încerce să păstreze distanța și uneori, să te respingă, să știi că și adolescenții au nevoie de afecțiune, de o îmbrățișare, de o mângâiere. Totuși, nu e cazul să le impui ceva anume. În schimb, îi poți întreba dacă au nevoie de ceva, inclusiv de o îmbrățișare. 

„Ești frumos/frumoasă!”
Adolescența vine la pachet cu o mulțime de schimbări, inclusiv la nivelul aspectului fizic. Acum copiii trebuie să se obișnuiască cu modul în care arată. Unii adolescenți se confruntă cu probleme ale tenului, greutate în plus etc, ceea ce îi face să se simtă neîncrezători și să se îndoiască de propria frumusețe, anume din acest motiv este foarte important ca părinții să le amintească. 

„Am încredere în tine!”
Am mai spus că adolescenții au tendința de a fi neîncrezători. Anume din această cauză e bine să le spui că ai încredere în ei. Nimeni nu spune să-i permiți orice, sub acest pretext, ci să-i spui că ai încredere atunci când copilul tău urmează să ia o decizie, are un examen sau un concert etc.

Nu ezita să-i spui că ai încredere în el și că, indiferent de ceea ce o să obține, tot o să fie învingător! Lasă criticile deoparte, eliberează-te de setea de a-l judeca și încurajează-l!

„Știu că poți! Vei reuși!”
Pe lângă încredere, adolescenții mai au nevoie și de încurajări, și de laude. Fie că e vorba de un test la matematică, de o ascultare la istorie, de o teză la limba și literatura română, de un proiect, de un examen sau poate un concurs la înot, fii alături de copilul tău. 

„Sunt mândru/mândră de tine!”
Nu uita să le amintești copiilor tăi cât de valoroși sunt. Chiar dacă au luat o notă mai mică la vreo lucrare, dacă nu au reușit să obțină vreun premiu la un concurs, spune-le că ești mândru de ei. Nu-i descuraja! Nu-i va ajuta să audă reproșurile și va fi dureros pentru ei să înțeleagă că te-au dezamăgit. Nu vor lua un rezultat mai bun data viitoare dacă îi vei certa și le vei reproșa.

„Iartă-mă!”
Cu toții suntem oameni și greșim, chiar dacă nu ne dorim. Dacă ai greșit în fața copilului tău, nu ezita să-ți ceri iertare, chiar dacă ești părintele lui. Astfel, adolescentul va înțelege că se bucură de respect din partea ta și totodată, va avea un model demn de urmat.

„Sunt alături de tine!”
Deși am fost și noi adolescenți și am simțit cum e asta pe propria piele, se pare că am ales să uităm asta repede. De foarte multe ori, adulții au tendința de a minimaliza problemele copiilor și ale adolescențelor. Ceea ce trebuie să știi este că oricât de mică ți s-ar părea problema lor, copiii și adolescenții o trăiesc cu intensitate maximă, de aceea și tu trebuie să aibă o atitudine corespunzătoare. Adolescenții au nevoie de sprijin, de aceea rămâi alături de ei, arată-le disponibilitatea, nu doar de a-i asculta, ci și de a-i ajuta cu fapte sau de a-i îndruma, dacă ei nu știu cum să procedeze.

„Orice decizie ai lua, orice ai alege să faci, te susțin!”
În general, adolescenții vor alege diferit față de părinți. Nu vor crede în aceleași lucruri ca ei, vor avea opinii diferite, își vor alege căi distincte. E absolut firesc asta, fiindcă suntem cu toții ființe diferite, avem nevoie să credem în propriile noastre principii, să ne creăm propriile țeluri și să obținem ceea ce ne dorim.

De aceea, e important să se simtă susținuți. Au nevoie de sfaturi, de vorbe încurajatoare în ceea ce privește anumite decizii. Le poți spune ceea ce consideri și cum ai proceda în locul lor în anumite contexte, dar nu le este de niciun folos să le fie impuse lucruri.

Înainte de a-l certa sau de a-l judeca pe copilul tău adolescent, încearcă să te pui în locul lui, încearcă să-l înțelegi și amintește-ți cum erai tu în adolescență. Cu siguranță că acest exercițiu de imaginație te va ajuta să-i oferi copilului tău exact ceea de ce are nevoie.

Citește și: Are 23 de ani și este mama biologică a 11 copii. Cum a fost posibil