Conform studiilor de specialitate, după vârsta de 40 de ani, 34% dintre sarcini se termină printr-un avort spontan, iar peste 45 de ani, procentul depășește 50%. Cum rămâne însă cu sarcina după vârsta de 50 de ani? Ar părea o aberație pentru unii, însă există cazuri reale când femeile au născut și după această vârstă. Decizia de a deveni mamă la o vârstă înaintată îi aparține fiecărei femei în parte, deși unele voci spun că ar fi un gest lipsit de bunul simț și chiar de egoism.
Deși părea o misiune imposibilă acum câteva decenii, iată că în present sarcina la 50 de ani este nu doar posibilă, ci chiar și destul de des întâlnită. Să descoperim în continuare poveștile incredibile relatate de 3 mame cu privire la experiențele lor de naștere la aceasta vârstă.
Gemma a născut la 51 de ani
Apropiindu-se de aniversarea a jumătate de secol, Gemma Barnes a întocmit o listă cu dorințele pe care le avea la această vârstă, printre care era și aceea de a deveni mamă.
În mai puțin de 2 ani a reușit să își țină la piept fiica acum în vârstă de 8 luni. Pentru această mămică singură care trăiește în Londra, un bebeluș a făcut mereu parte din dorințele sale, dar când a ajuns la 40 de ani trecuse deja prin mai multe încercări de fertilizare in vitro și, în plus, relația în care se afla se încheiase. Pentru că a realizat că timpul nu este în favorea ei, a decis să încerce de una singură. Așadar a identificat o clinică privată dispusă să o trateze, însă prima încercare de fertilizare cu sperma donată a eșuat.
Medicul i-a spus atunci sincer că șansele sale de a aduce pe lume un copil cu propriile ovule erau mai mici de 1%.
Dacă accepta ovule donate, șansele îi creșteau până la 60%. Nu era convinsă că este o idee bună, însă medicii i-au explicat că în decursul celor 9 luni de sarcină va influența personalitatea și comportamentul copilului în mod semnificativ. Odată luata decizia, tot procesul de găsire a donatorilor a avut loc online.
Femeii i s-a părut cumva similar cu joaca de-a Dumnezeu pentru că doi oameni care nu s-au cunoscut niciodată creează un copil, copilul tău.
Vârsta înaintată nu a determinat-o însă pe Gemma să se îngrijoreze pe parcursul sarcinii. Deoarece ovulul provenea de la o donatoare tânără, riscurile nu erau atât de mari. Ea susține că s-a simțit fantastic și că s-a concentrat pe menținerea unei stări de calm sau de conectare cu bebelușul. Majoritatea mamelor în vârstă sunt sfătuite să nască prin cezariană; la fel s-a întâmplat și în cazul său, a durat doar 10 minute întreaga intervenție și jumătate de oră să fie cusută. Întâlnirea cu bebelușul mult dorit a fost însă minunată. Femeia nu exclude pe viitor posibilitatea de a-i dărui un frate sau o soră fiicei sale.
Philippa a născut la 54 de ani
Philippa Hodgson, acum în vârstă de 58 de ani și mamă de 4 ani, era la fel de nesigură când s-a pus problema utilizării unui ovul donat, dar a acceptat odată ce a înțeles că astfel are cele mai mari șanse de a deveni mamă. Și-a întâlnit soțul când avea 45 de ani, iar fiica sa Roxanne a fost concepută folosind sperma sa și un ovul donat.
Femeia consideră că problemele genetice nici nu au mai contat odată ce bebelușul s-a născut
Mai are momente când se întreabă de istoricul medical al fiicei sale și ce ar putea să nu știe despre ea. Ea crede că în viitor femeile tinere vor fi încurajate să își congeleze ovulele pentru utilizare ulterioară. În present, în Marea Britanie poate fi făcut acest lucru doar pentru o perioadă de 10 ani. Philippa își dorește să fi aflat mai multe despre fertilitate încă de la școală.
Carol a născut la 51 de ani
Carol, cea de-a treia mamă care a născut după vârsta de 50 de ani, dar a dorit să își păstreze anonimatul. Acum are 61 de ani, iar copiii săi au vârste de 13 și 10 ani. Carol simte că decizia sa de a folosi un donator de ovule nu este o informație secretă, dar este intimă și că ar invada practic intimitatea copiilor săi dacă ar face-o publică. Pentru ea sarcina a fost o perioadă terifiantă, deoarece mai pierduse sarcini în trecut și știa că din cauza vârstei se confrunta cu un risc mai mare de avort. A simțit în acele clipe că are enorm de pierdut deoarece nu mai putea încerca la fel cum ar face o femeie mai tânără.
Spre finalul sarcinii a dezvoltat preeclampsie și ambii săi copii au venit pe lume prin cezariană. Femeia spune că vârsta ei nu e un dezavantaj pentru copii, mai ales că mulți părinți mai tineri au mai puțină energie decât ea.
Atât Carol, cât și Philippa au fost confundate cu bunicile copiilor, deși ele susțin că nu-și arată vârsta reală.