mamaplus

Trebuie oare înțărcat primul copil imediat după ce afli că ești din nou însărcinată?

-
//
25.05.2021

Multe femei se îngrijorează în privința alăptatului în timpul sarcinii și aleg mai degrabă să înțarce primul copil, gândindu-se la contracțiile uterine pe care alăptarea le provoacă. În primul rând, ar trebui să cunoașteți faptul că într-o sarcină sănătoasă contracțiile uterine generate de oxitocină eliberată în timpul alăptării nu sunt suficient de puternice încât să crească în mod considerabil riscul de avort sau să provoace travaliu prematur. Aceste contracții sunt inofensive pentru fetus, iar hormonii de sarcină ce pot trece în lapte sunt inofensivi pentru copilul cel mare.

Când este indicat să fii mai precaută în cazul alăptării în tandem?

  • Dacă ai o sarcină cu risc sau ești supusă unui risc de travaliu prematur
  • Dacă ai o sarcină gemelară
  • Dacă ai fost sfătuită să eviți raporturile intime în perioada sarcinii
  • Dacă ai parte de sângerări sau dureri uterine

În toate aceste situații, ar fi mai indicat să comunici cu medicul tău și să stabiliți împreună dacă nu cumva înțărcarea este de preferat, pentru siguranța copilului încă nenăscut.

Copilul cel mare s-ar putea înțărca singur

Chiar dacă tu îți dorești să alăptezi în tandem, poți fi neplăcut surprinsă să afli că cel mare s-ar putea opri singur din supt, atunci când sarcina ta ajunge în jurul vârstei de 4-5 luni. Răspunsul este unul firesc, deoarece cantitatea de lapte din sâni scade în preajma acestor luni de sarcină, iar gustul laptelui se schimbă.

Există însă și situații în care bebelușul deja alăptat este atât de atașat de sân, încât nu are loc o schimbare vizibilă pe parcursul sarcinii. Este esențial să monitorizezi mesele copilului alăptat, în mod deosebit dacă are mai puțin de 6 luni, perioada recomandată în care alăptarea ar trebui să se facă exclusiv. Dacă bebelușul nu se satură, e necesară suplimentarea cu lapte praf.

Provocările alăptării în timpul sarcinii

Deși alăptarea are, fără îndoială, numeroase beneficii, există însă și câteva provocări cărora va trebui să le faci față. De exemplu, sfârcurile devin mai dureroase și mai sensibile pe perioada sarcinii, lucru care poate împiedică o alăptare la fel de facilă ca până atunci. Totodată, în primul trimestru de sarcină, când grețurile și stările de rău sunt mai frecvente, acestea pot fi accentuate și de alăptare.

Este extrem de important să ai o alimentație echilibrată

Dacă plănuiești să alăptezi pe parcursul sarcinii, apoi în tandem, este esențial și de la sine înțeles că ar trebui să ai o alimentație cât mai sănătoasă și hrănitoare. Dacă alăptezi în timpul sarcinii, ar trebui să adaugi 500 kcal pe zi în plus, dacă cel mare a început diversificarea și 650 kcal în plus pe zi, dacă cel mare încă e dependent exclusiv de lapte matern. Aceste suplimente zilnice sunt în plus față de cele 350 kcal suplimentare, necesare în cel de-al doilea trimestru de sarcină, respectiv 450 kcal, în al treilea trimestru de sarcină.

Cum prioritizezi, atunci când alăptezi în tandem

La scurt timp după ce noul bebeluș a ajuns acasă, este important ca mama să îl prioritizeze, mai ales în primele zile, pentru a se asigura că cel mic își primește doza cuvenită de colostru. Treptat, alăptarea în tandem se poate face fie pe rând, fiecare copil la momente diferite, fie simultan, dacă mama reușește să se descurce cu amândoi la sân odată. Alăptarea în tandem este o opțiune și nu este pentru oricine, fiind mai dificilă decât alăptarea obișnuită, însă poate fi o experiență unică pentru mamă și copii.