În pofida faptului că doresc să alapteze, unele mămici se confruntă cu scăderea lactației și drept urmare, sunt nevoite să găsească alte soluții. Uneori însă, această situație neplăcută poate fi evitată, dacă sunt evitate câteva greșeli care conduc la scăderea și apoi dispariția lactației. Una dintre cele mai grave greșeli pe care le poate comite o tânără mămică este să alapteze după orar. Sugarul trebuie hrănit la cerere, acesta fiind un mod sănătos de a menține și a stimula lactația. Cu cât bebelușul este pus la sân de mai multe ori, cu atât mai mult lapte se va produce.
În prima lună jumătate, sugarul poate cere să fie alăptat și din oră în oră. Apoi, în următoarele 2 luni, când are loc creșterea eca mai accelerată, poate cere foarte des.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pentru ca bebelușii să crească sănătoși și să se dezvolte normal, aceștia trebuie să fie alăptați cel puțin până la vârsta de 6 luni.

În pofida faptului că doresc să alapteze, unele mămici se confruntă cu scăderea lactației și drept urmare, sunt nevoite să găsească alte soluții. Uneori însă, această situație neplăcută poate fi evitată, dacă sunt evitate câteva greșeli care conduc la scăderea și apoi dispariția lactației. 

Iată ce acțiuni pot duce la scăderea și dispariția lactației:

Alăptarea după orar
Una dintre cele mai grave greșeli pe care le poate comite o tânără mămică este să alapteze după orar. Sugarul trebuie hrănit la cerere, acesta fiind un mod sănătos de a menține și a stimula lactația. Cu cât bebelușul este pus la sân de mai multe ori, cu atât mai mult lapte se va produce.
În prima lună jumătate, sugarul poate cere să fie alăptat și din oră în oră. Apoi, în următoarele 2 luni, când are loc creșterea eca mai accelerată, poate cere foarte des.

Lipsa alăptării pe timpul nopții
O altă greșeală este să renunți la alăptarea din timpul nopții. Am mai spus că cu cât mai des bebelușul e pus la sân, cu atât mai mult lapte se va produce, drept urmare, alăptarea pe timpul nopții este extrem de importantă.

Instalarea ciclului mentrual
Dacă nu vei alăpta mai multe nopți la rând, e posibil să revină menstruația. Pe perioada mentruației, lactația va scădea considerabil și chiar dacă va reveni după ce se termină menstruația, cantitatea de lapte va fi oricum mai mică decât înainte.

Stresul, supărarea sau oboseala
Încearcă să eviți stresurile pentru că starea ta emoțională va influența lactația și poate duce la dispariția ei. Totodată, evită eforturile fizice, pentru că și oboseala poate provoca scăderea și dispariția lactației.

Suplimentarea cu lapte praf
Cred că ai prins ideea cu cererea și ofertă. Dacă bebelușul cere sân des, organismul tău va produce mai mult lapte. Dacă însă o să-ți hrănești sugrarul și cu lapte praf, cererea va scădea și drept urmare, va scădea și lactația.

Îi oferi micuțului ceai și apă între mese
Contrar indicațiilor greșite, nu dați sugarilor nici apă, nici ceaiuri. Lăpticul îi este suficient. Nu se va deshidrata nici pe cea mai toridă zi de vară.

Folosirea suzetei
Folosirea suzetei poate obosi mușchi de sucție ai bebelușului, și atunci când micuțul va fi pus la sân, acesta nu va avea puterea necesară pentru a stimula sânii cum trebuie.

Purtarea unor sutiene nepotrivite
Poate părea ceva nesemnificativ, dar să știi că e foarte important. Atunci când alăptezi ai nevoie de un sutient de alăptat potirivit, să fie 100% din bumbac, să nu fie prea strâmpt și să nu aibă balene și cusături

Prinderea incorectă la sân
Pentru o lactație bună este important și modul în care copilașul este atașat la sân. Dacă atașarea este una incorectă, alăptarea poate fi una dureroasă, iar mămica poate suferi de răni și fisuri la nivelul mameloanelor. În schimb, dacă atașarea este corectă, alaptarea va deveni plăcută.

„Regula” 10 minute la un sân
O altă „năzbatie” care daunează grav lactației este alăptatul după ceas și schimbarea de la un sân la celalat. 
După cum am mai spus mai sus, laptele are trei parți: prima parte apoasă, a doua intermediară și a treia grasă, sățioasă. 

Dacă sugarul va fi mutat de la un sân la celălalt după câte 10 minute, el va suge numai lapte apos și intermediar. Aceasta va duce la o continuă senzație de foame, pe buna dreptate. Așadar, dă bebelușului câte un sân, pe rând. La un supt dă-i un sân si lasă-l să sugă pana la capăt. Apoi la urmatorul alăptat, oferă-i celalat sân.