mamaplus

Stop prejudecăţilor: mamele care hrănesc bebeluşul cu lapte formulă nu trebuie criticate!

-
//
15.08.2019

Dacă eşti părinte proaspăt, probabil te-ai săturat de eterna dezbatere asupra felului “corect”, sănătos de a hrăni bebeluşul. Te-ai săturat de miile de argumente pentru alăptarea la sân şi de această nesfârşită discuţie. Indiferent cum alegi să hrăneşti bebeluşul, este treaba ta, nu-i aşa?

mamaplus

Problema este că discuţia se poartă deseori de parcă ar trebui să existe două tabere, în opoziţie: adepţii alăptatului vs. adepţii laptelui formulă. Dar nu este nici o luptă aici. Din păcate, unele persoane pur şi simplu nu se pot abţine de la a le judeca pe altele care fac alegeri diferite. De aceea, uneori o mamă care îşi hrăneşte bebeluşul cu lapte formulă ajunge să se simtă inadecvată, de parcă nu este o mamă la fel de bună precum cele ce alăptează!

Nu cunoşti situaţia, nu ştii de ce mama a ales să hrănească bebeluşul cu lapte formulă. Poate că a avut dificultăţi în a alăpta, poate că are probleme de natură medicală, poate că o pur şi simplu alăptarea la sân nu era pentru ea.

O proaspătă mămică are nevoie de sprijin, nu de critici! 

O simplă întrebare de tipul: “de ce ai ales laptele formulă?”, sau: „de ce nu alăptezi?” o poate face pe mamă să se simtă extrem de prost. Se confruntă cu atât de multe în noul ei rol de părinte, încât a o deranja cu întrebări şi sfaturi necerute este ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci. O dezbatere despre avantajele şi dezavantajele laptelui formulă şi alăptatului nu este deloc ceea ce îşi doreşte ea. Ce ar fi, în loc să judeci alegerile ei, să o feliciţi pentru bebeluşul frumos şi sănătos pe care îl are şi pentru treaba grozavă pe care o face ca nouă mămică?

Părinţii nu au nevoie de judecata altora – ştiu prea bine despre ce este vorba.

În plus, cheia pentru a avea un bebe sănătos şi fericit nu este alăptarea – ci a avea o mamă sănătoasă şi fericită, iubitoare şi atentă. O mamă nu trebuie judecată pentru felul în care-şi creşte bebeluşul (atât timp cât nu vorbim despre abuzuri, bineînţeles). Fiecare părinte vrea binele copilului său şi de aceea fiecare face anumite alegeri în cunoştinţă de cauză.

Sursa