mamaplus

Sânii nu se lasă din cauza alăptării. Fiecare femeie ar trebui să știe asta

-
//
26.11.2019

Sunt anumite mituri care se răspândesc în popor cu viteza luminii, fiind lipsite de dovezi medicale sau argumente reale. Există foarte multe femei care încă mai cred că sânii se pot ”lăsa” după perioada de alăptare sau dimensiunea lor influențează cumva cantitatea de lapte pe care o produc. În acest articol vei găsi foarte multe lucruri interesante despre sâni și câteva ”credințe băbești” care trebuie date uitării.

1. Sânii produc lapte matern capabil să hrănească exclusiv bebelușul în primele 6 luni de viață. Laptele matern furnizează copilului substanțele nutritive necesare, dar și anticorpi care îl ajută să lupte împotriva diverselor afecțiuni.

2. Sânii femeilor diferă de cei ai femelelor altor specii de mamifere prin faptul că au capacitatea de a crește înainte de sarcină, în timpul adolescenței, dar și după înțărcare. În cazul mamiferelor sânii cresc doar în perioada de lactație și se aplatizează după înțărcarea puilor.

3. În săptămână a 8-a de sarcină se dezvoltă „tuberculii lui Montgomery”, mici glande care cresc pe areole și secretă o anumită substanță lubrifiantă și antiseptică cu rolul de a ușura alăptarea. Această substanță ajută corpul mamei să lupte împotriva ragadelor mamare, iar pe micuțul tău – să-ți caute sânii „după miros”.

4. Sânii tăi pot produce lapte și în zona axilelor datorită faptului că țesutul mamar se întinde până acolo. În cazul controalelor de rutină, doctorul va verifica cu atenție și zona axilelor pentru depistarea anumitor formațiuni.

5. Dimensiunea sânilor nu influențează cu nimic cantitatea de lapte pe care o femeie o va avea când va deveni mamă. Fiecare femeie are un număr diferit de canale galactofore, numărul lor oscilând între 4 și 18 în fiecare sân.

6. Greutatea medie a sânilor este de 150-200 g. În perioada alăptării, greutatea sânilor se dublează ajungând să cântărească între 400 și 500g.

7. Există un nerv care duce spre fiecare sân. Când copilul suge, acest nerv este stimulat și transmite creierului să producă mai mult lapte. În momentul în care plasticul (de la pompa de sân sau mamelonul din silicon) este atașat pe sân, stimularea va fi mai mica, de unde rezultă și o cantitate de lapte mult mai mică.

8. Asimetria sânilor este un lucru perfect normal. De regulă sânul stâng este mai mare decât dreptul.

9. Sânii nu se golesc complet după alăptare. Copilul scoate cam 2/3 din cantitatea de lapte pe care o are un sân la o masă.

10. Alăptarea nu determină lăsarea sânilor. Schimbarea în formă și consistență se datorează perioadei de sarcină. Nu vă speriați. Chiar dacă după înțărcare sânii pot părea mai lăsați, după aproximativ 6 luni sânii își vor recapăta forma și vor ajunge să arate aproape la fel că înainte de sarcină.

Bineînțeles că acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor femeilor. Genetica, elasticitatea pielii, fumatul, vârsta și kilogramele acumulate în sarcină își spun cuvântul în felul în care vor arăta sânii după tranzițiile prin care vor trece.