Este bine cunoscută legătura dintre dispoziția mamei și cea a bebelușului. Copilul simte și uneori preia stările prin care trece mama. Pe lângă schimbările de stare ale bebelușului, unele mămici se tem că stresul prin care trec ele le poate afecta producția de lapte matern și că ar putea rămâne fără lapte brusc, de pe o zi pe alta.
Stresul poate determina scăderea producției de lapte. Cum se explică acest lucru?
Situațiile stresante prin care trece mama nu influențează în mod negativ prolactina, unul dintre hormonii principali implicați în producția de lapte, însă au un impact asupra unui alt hormon implicat în alăptare: oxitocina.
Oxitocina este reponsabilă pentru ejecția laptelui și creste în momentul în care mama este relaxată. Așadar este normal ca în cazul în care mama trece printr-un stres major fluxul de lapte să se oprească sau să scadă. Acest lucru nu este permanent, iar producția de lapte este influențată doar temporar.
”Lactația nu va dispărea dacă mama continua să-și pună copilul la sân, să-l țină piele pe piele, lucruri care determină nivelul de oxitocină să crească. Alăptarea are o serie de mecanisme adaptative, probate de evoluția îndelungată, ce pot face posibilă continuarea ei chiar și în situații extreme”, susțin consultanții în alăptare.
Copilul este afectat dacă sunt stresată și alăptez?
Această întrebare le preocupă pe mamele care alăptează, cele mai multe fiind de părere că anumite calități ale laptelui sunt influențate de stres.
Un studiu pe subiecți umani al cărui scop era identificarea relației dintre nivelul de cortizol (hormonul stresului) și durata plânsului bebelușilor nu a descoperit o legătură între cele două.
Cu alte cuvinte, nu este demonstrat științific că o mamă stresată îi face rău copilului dacă alăptează.
Alăptarea în sine aduce relaxare atât pentru copil, cât și pentru mamă, iar beneficiile alăptării depășesc cu siguranță acest mit.