Toate mămicile știu cât de important este laptele matern pentru un nou-născut. Din păcate, alăptatul nu este întotdeauna o experiență pozitivă, așa că multe mame renunță foarte devreme din cauza durerilor, a frustrărilor sau din convingerea că nu produc suficient lapte. Pentru a preveni astfel de probleme, trebuie să te pregătești pentru alăptat înainte de a naște.
Află totul despre alaptat:
Fie că îți dai seama sau nu, corpul tău este deja pregătit pentru alăptat. Sânii au început să se pregătească încă din primele săptămâni de sarcină, acesta fiind și motivul pentru care s-au mărit. Însă trebuie să știi că mărimea sânilor nu influențează în niciun fel abilitatea mamei de a-și alăpta bebelușul. Oricât de mici ar fi sânii tăi, ei sunt capabili să producă suficient lapte, așa că orice mamă trebuie să fie pregătită pentru alăptat în momentul când bebelușul vine pe lume.
Dacă în orașul tău există cursuri de puericultură, este posibil ca ele să includă și informații despre alăptat, inclusiv indicații prețioase despre atașarea corectă a copilui la sân. Dacă nu, poți găsi foarte multe informații pe internet. În plus, nu strică să discuți cu alte mămici care au trecut prin această experiență și îți pot da sfaturi. În unele maternități există consultanți în alăptare care te vor ajuta imediat după naștere, dar în altele ei lipsesc, așa că va trebui să afli cât mai multe înainte de a ajunge la spital.
Cum trebuie să-ți pregătești mameloanele:
Multe mămici au auzit că trebuie să-și întărească mameloanele, prin frecare, pentru a le întări, astfel încât să nu mai apară dureri atunci când bebelușul începe să sugă. Ei bine, acesta e doar un mit.
Schimbările hormonale specifice sarcinii sunt de ajuns pentru a pregăti mameloanele. Probabil ai observat deja că ele sunt mai mari și mai reliefate. Pentru a preveni durerile, atunci când alăptezi, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că bebelușul se atașează corect la sân încă de la primele lui mese.
Ce trebuie să pregătești:
Deși nu este obligatoriu să le ai, aceste produse pot face alăptatul mai ușor și mai plăcut.
- Sutiene pentru alăptat. Pe lângă faptul că oferă o susținere mai bună, sunt prevăzute cu niște cupe detașabile care fac alăptatul mai ușor, oriunde te-ai afla. Este recomandat să cumperi sutiene în ultimele săptămâni de sarcină când sânii au ajuns la o dimensiune apropiată de cea pe care o vor avea după naștere.
- Bluze și cămăși de noapte pentru alăptat. La fel ca și sutienele, sunt prevăzute cu părți detașabile care fac alăptatul mai comod.
- Pernă pentru alăptat. Vei putea sprijini copilul pe ea atunci când îl alăptezi, astfel că nu va trebui să-i susții întreaga greutate cu brațele.
- Tampoane pentru sâni. După naștere vei observa că sânii tai încep să curgă în cele mai nepotrivite momente, așa că niște tampoane introduse în sutien te vor scuti de situații jenante.
- Pompă pentru sâni. Chiar dacă nu plănuiești să folosești biberoane, pompa poate fi utilă atunci când ai sânii prea plini.