Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni. Bineînțeles că beneficiile laptelui matern se mențin cu mult peste această vârstă. Și mamele au de câștigat de pe urma alăptării.
Producerea de oxitocină ajută uterul să se retragă mai repede după naștere, iar atașarea bebelușului la sân contribuie la crearea unei legături unice cu ființa pe care ai adus-o pe lume. Un alt aspect „magic” al laptelui matern este dinamismul său, felul în care își poate schimba consistența dacă sugarul se îmbolnăvește sau în corpul sau apare vreo infecție.
Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de știință, dar și de către mămicile care au postat acest gen de exemple pe conturile de socializare. Ashlee Chase a făcut publică o fotografie cu 2 pungi de lapte după ce s-a lovit de mai multe ori de întrebarea de ce își mai alăptează fetiță de 7 luni.
Mămica a fotografiat cele două pungi în care a colectat laptele pe care l-a muls în 2 zile diferite.
„Laptele din punga de sus este de acum 3 zile când Elliot era perfect sănătoasă. Laptele din punga de jos este de astăzi, după ce Elliot, bolnăvioară și cu febră, a stat toată noaptea atașată la sân”, a scris mămica în dreptul imaginii.
Ce s-a întâmplat de fapt? Laptele matern și-a schimbat compoziția astfel încât să o ajute pe micuță să lupte cu boala.
Când bebelușul se îmbolnăvește, procentul de globule albe, care luptă cu infecția și care se găsesc în lapte, crește până la 94%. Astfel, laptele matern produs în momentul în care bebelușul este bolnav ajunge să fie asemănător în ceea ce privește compoziția cu colostrul, laptele foarte bogat în anticorpi pe care mama îl produce în primele zile după naștere. De aici și diferența de culoare.
Un studiu aparținând Clinical and Translational Immunology a demonstrat faptul că receptorii glandelor mamare ale mamei intră în contact cu saliva bebelușului.
În momentul în care detectează anumite bacterii sau virusuri care indică prezența unei răceli sau a unei infecții în corpul bebelușului, corpul mamei va schimba compoziția imunologică a laptelui, făcându-l mai bogat în anticorpi și leucocite pentru a-l ajuta pe bebeluș să treacă cu bine peste perioada de boală.