Alăptarea la sân a bebelușului joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestuia. Potrivit specialiștilor, hrănirea bebelușului cu lapte matern ar trebui să dureze minimum 6 luni. Cu cât durează mai mult cu atât este mai bine. Alăptarea prezintă numeroase beneficii atât pentru nou-născut cât și pentru mamă.
În prima săptămână, nou-născutul va suge mai des, la aproximativ 1-3 ore, iar după ce s-a stabilit lactația acesta se va hrăni la 3-4 ore.
Durata hrănirii diferă de la copil la copil. În general aceștia se hrănesc aproximativ 10-30 de minute, în primele zile. Este recomandat ca pe timpul alăptării mama să nu întrerupă sugarul și să îl lase să se hrănească cât dorește.
Poziția corectă în timpul alăptării:
Este foarte important ca în timpul alăptării atât mama cât și bebelușul să aibe o poziție cât mai comodă. Una dintre cele mai utilizate poziții de alăptare este stând pe canapea, scaun sau fotoliu iar brațul din partea cu sânul din care se hrănește bebelușul să fie sub el.
O altă poziție care conferă comoditate celor doi este în pat stând culcată pe mână sau pe o parte iar bebelușul poziționat în dreptul sânului din care se va hrăni.
Încă o poziție care recomandată pentru alăptarea bebelușului este aceea în care mama stă cu spatele sprijinit pe o pernă sau spătarul patului și pune sugarul la piept lângă sânul cu care îl hrănește. Este foarte important ca în această poziție sugarul să fie așezat în așa fel încât căile respiratorii să nu îi fie acoperite. Capul copilului va sta în linie dreaptă iar acesta va fi susținut de către mâna liberă a mamei.
Avantajele laptelui matern în dezvoltarea bebelușului:
- Unul dintre beneficiile acestei alăptării este faptul că laptele matern îi întărește sistemul imunitar, îl protejează de diferiți viruși din aer și consolidează relația dintre mamă și bebeluș.
- Prin efortul pe care sugarul îl face în timpul hrănirii, mușchii feței se dezvoltă.
- În comparație cu bebelușii care consumă lapte praf, aceștia au scaunele mult mai dese.
- Laptele matern, este singurul lapte pe care nou-născutul îl poate consuma în starea lui naturală, neavând nevoie să fie încălzit sau sterilizat.
- Copilul care consumă lapte matern este ferit de infecții, alergii și diverse boli precum ar fi otită, gastrită, constipații sau chiar diaree.
- Copilul care se hrănește cu lapte de mamă nu va fi nevoit să consume și alte lichide precum ar fi ceaiul.
Ce trebuie să facă o mamă care alăptează:
- Este foarte important ca în perioada în care alăptați să oferiți o atenție foarte importantă mâncărurilor, deoarece produsele consumate ajung și în laptele bebelușului.
- Este recomandat ca în acest timp să diversificați alimentația, să consumați legume, fructe și vitamine.
- Consumați cât mai multă apă, încercați să ridicați consumul de apă cu cel puțin un litru față de momentul în care nu alăptați.
- Nu luați medicamente fără încuviințarea medicului de familie.
- Nu stați lângă persoane care fumează, tutunul vă poate dăuna atât dumneavoastră cât și copilului.
- Este important ca în această perioadă să evitați consumul de alcool, energizante și alte băuturii care ar putea agita copilul.
- Este recomandat să ne ocupăm din timp de alăptare, deoarece sarcina presupune anumite modificări ale corpului nostru, iar o dată cu sarcina sânii noștri vor avea de suferit.
- Pentru a-ți crește lactația este bine să consumi ceai de anason, fenicul și chimen. Aceste plante vor ajuta la stimularea lactației din timpul alăptării.
- Este foarte important ca mama să știe cum să țină și să pună mamelonul copilului în gură. De aceea profitați de timpul pe care îl petreceți în spital și întrebați asistentele sau cadrele medicale care se ocupă de dumneavoastră.
- Cea mai simplă și corectă metodă de a hrăni bebelușul este de a ține sânul cu degetul arătător și cel mijlociu la marginea areolei, iar cu ajutorul degetului mare se comprimă sânul și se duce spre gurița sugarului.
- Mămicile care au mai trecut prin această etapă, le îndeamnă pe viitoarele mămici ca în timpul celor 9 luni de sarcină să folosească o cremă puternic hidratantă pe care o pune pe mamelon si areolă, deoarece în timpul sarcinii acestea se pot usca.
- În momentul alăptării bebelușul poate fi doar în scutec. Acesta nu va răci deaorece se încălzește de corpul mamei, iar acest lucru îl va ajuta să își mențină o temperatură normală.
- În timpul alăptării este recomandat să stați într-o poziție semi-înclinată ceea ce îl va ajuta să se hrănească mai bine.
- Este foarte important ca în timpul alăptării bebelușul să fie relaxat. Dacă se întâmplă contrariul puneți copilul pe pieptul dumneavoastră și așteptați circa 15 minute, acesta se va calma garantat.
- În timpul alăptării, vorbiți cu bebelușul, acest lucru va consolida și mai multe relația mamă-copil.
- Datorită tehnologiei avansate din zilele de azi, aveți ocazia de a vă cumpăra tot felul de obiecte și haine care vă vor ajuta să alăptați mai ușor și să vă simțiți mai bine în timpul procesului de hrănire. Aceste obiecte ar fi, pompele de sân, sutiene speciale, creme speciale și diverse protecții pentru sfârcuri.
Igiena sânului în timpul alăptării:
Pe perioada în care alăptăm este foarte important să acordăm o atenție deosebită igienei sânilor, deoarece lipsa igienei poate agrava starea de sănătate a bebelușului.
Pe vremurile bunicilor, cel mai întâlntit sfat pe care îl primeai în legătură cu igiena sânilor era să te speli cu apă și săpun sau ceai de mușețel după fiecare alăptare. Acum că medicina a mai avansat, sfaturile sunt mult mai numeroase, iar aceste lucruri garantează o igienă corespunzătoare pentru o mamă care alăptează.
Specialiștii ne recomandă ca în acestă perioadă să evităm aplicarea pe sâni a cremelor sau a dezinfectantelor. Mirosurile puternice ale cremelor, dezinfectantelor a parfumurilor și a substanțelor din care sunt făcute acestea, influențează nefavorabil procesul dezvoltării bebelușului.
Pentru a preveni scurgerile neplăcute care apar în această perioadă, este recomandat să folosiți absorbantele pentru sâni. Aceste absorbante pot fi de unică folosință sau din bumbac, care se pot refolosi. Cele mai recomandate sunt cele de unică folosință.
Datorită acestor absorbante, laptele care va curge nu îți va păta hainele, provocând un aspect neplăcut în jurul sânilor mai ales dacă ești în public. Absorbantele îți vor trage tot laptele, acest lucru te va scuti de o stare de jenă.
Bine de știut: Nu folosiți absorbante de zi sau de cele pentru menstruație pentru a le înlocui pe cele speciale pentru timpul alăptării.
Nu se recomandă spălarea sânului înainte de hrănire. După terminarea alăptării este important ca sânul să se curețe cu comprese de tifon îmbibate în amestec de glicerină și alcool etilic.
În perioada alăptării cel mai igienic este să folosim sutienele speciale pentru această perioadă.
Viața sexuală în timpul alăptării:
Conform unor mituri în perioada în care alăptezi nu este indicat să întreții relații sexuale.
În perioada sarcinii și după, corpul femeii suferă o mulțime de modificări atât fizice, psihice dar și fiziologice. Aceste transformări au un impact diferit în fiecare cuplu mai ales în ceea ce privește viața sexuală.
Cantitatea de lapte care apare imediat după naștere fac ca sânii femeii să devină mai sensibili și chiar mai dureroși la cele mai mici atingeri. Iar dacă din punct de vedere sexual, aceștia aveau un rol important, în această perioadă nu va fi posibil. Proaspăta mămică nu își va mai percepe sânii ca pe ceva atrăgător și îi va dispărea cheful de a fi mângâiată.
Un alt moment stânjenitor care va putea să apără în timpul actului sexual ar fi scurgerea laptelui din sâni, mai ales în momentul în care femeia va avea orgasm. Din cauza acestor scurgeri, majoritatea femeilor vor avea rețineri pentru a-și relua viața sexuală din nou. Dar psihologii susțin că aceasta este doar o perioadă temporară iar după un timp femeia se va obișnui cu această stare.
Bine de știut: Alăptarea este și un contraceptiv foarte puternic, în perioada de 6 luni sau cât veți alăpta nu veți putea rămâne însărcinată deloc. Alăptând, hormonul numit prolactină, este la cote maxime, acest lucru este foarte bun, deoarece ajută la producția de lapte dar și oprește instalarea ovulației.
Ca să ai parte de siguranța 100%, trebuie să respecți anumite reguli în timpul alăptării. Hrănirea bebelușului să se facă exclusive la cererea acestuia, și la intervale destul de dese de timp.
Și un factor foarte important este ca ciclul menstrual să nu fi revenit.