Alăptarea este cel mai bun mod de a-ți hrăni copilul. Cu toate acestea, din diverse motive - nu fiecare mamă poate alăpta copilul la cerere și nu poate fi alături de bebeluș 24 de ore pe zi. Dacă vrei să continui să oferi bebelușului lapte matern, pomparea laptelui de la sân cu o pompă specială este o modalitate eficientă de a stabili și menține o cantitate bună de lapte. Trebuie să cunoști și faptul că în perioada alăptării, cantitatea de lapte scoasă din sâni este proporțională cu cantitatea de lapte produsă de organism. Prin urmare, extragerea a prea mult lapte la pompare este o greșeală.
Cât de mult lapte ar trebui să pompezi?
La cât de mult lapte pompat trebuie să te aștepți va varia în funcție de factori precum vârsta bebelușului, timpul de la ultima hrănire sau pompare, ora din zi, tipul de pompă, cât de multă practică ai avut cu pompa și dacă ești relaxată sau stresată.
Dacă alăptezi în majoritatea timpului, în medie, te poți aștepta la:
- Mai multă producție de lapte dimineața.
- Volumul scade treptat în timpul zilei spre seară.
- Volumul laptelui matern depinde de multe variabile și fiecare sân poate produce volume diferite de lapte.
Dacă pompezi exclusiv, în medie, ar trebui să încerci să menții o producție completă de lapte de aproximativ 750-1,035 ml la 24 de ore. Poate dura ceva timp pentru a atinge această țintă, nu te îngrijora!
Bebelușul poate bea mai mult lapte din sticlă decât atunci când este alăptat direct la sân. Fluxul mai rapid și mai constant al bineronului sticlei determină unii bebeluși să consume mai mult decât au nevoie. O sticlă cu bineron cu flux lent poate ajuta la prevenirea supraalimentării.
Complicațiile în urma a prea mult lapte pompat
Unele mame pompează atât de mult încât, dacă trec peste o ședință de pompare, sânii lor sunt extrem de tari/plini. Golirea incompletă a sânului poate duce la apariția de canale galactofore blocate și mastită.
Atât canalele înfundate, cât și mastita sunt situații incomode. Mastita necesită, de obicei, tratament medical și face ca mamele să se simtă ca și cum ar avea gripă, cu febră și dureri musculare. Nici o mamă nu are nevoie de asta. În mod ironic, rezultatul final al acestei situații poate fi o reducere a aprovizionării cu lapte - opusul obiectivului inițial.
La începutul alăptării, înainte ca organismul să se adapteze nevoilor bebelușului, este normal să îți simți sânii foarte plini și să ai o ejecție puternică de lapte. Într-un timp foarte scurt, corpul tău ajustează producția la nevoile bebelușului tău și acest lucru ar trebui să se oprească. Dar dacă tu ai pompat în continuare prea mult lapte, reflexul de ejecție se poate întâmpla în continuare.
Fiecare mamă este unică și capabilă să producă exact cantitatea potrivită de lapte
Ai încredere în capacitatea corpului tău de a produce exact ceea ce are nevoie bebelușul tău. Nu este nimic în neregulă dacă nu ai suficient lapte stocat pentru a hrăni tot cartierul. Aceasta este experiența ta de alăptare și ai exact cantitatea potrivită de lapte în corpul tău pentru propriul bebeluș.