Deși este un sentiment neplăcut atunci când bebelușul refuză sânul mamei, acest lucru frustrant se poate întâmpla oricând. Există mai multe motive pentru care copilul ar putea să nu-și dorească să fie alăptat. Micuțul are mare nevoie de tine în această perioadă și cu puțină răbdare vei fi capabilă să afli care sunt cauzele respingerii din partea lui și cum să soluționezi problema dată.
Claudia Bieder Heim, moașă și consultant în alăptare, oferă sfaturi utile mămicilor ai căror bebeluși refuză uneori alăptarea. Totodată, tot de la ea aflăm și dacă e bine ca cei mici să adoarmă la sân.
Ce să faci când bebelușul nu mai vrea să sugă?
„Acesta e un lucru descris ca „greva suptului”, dar este un pic mult spus „grevă”. Cel mai important de știut este că nu trebuie să-l forțăm, adică nu putem să forțăm copilul să sugă și uneori este legat de ceva care s-a întâmplat. De exemplu, vaccinul poate fi un motiv pentru care copilul nu ar vrea să sugă neapărat după, în următoarele 24 - 48 de ore. Asta nu înseamnă că nu suge deloc, dar totuși nu prea vrea să se apropie. O modalitate frumoasă de a trece peste acest capitol des este de a crea apropiere cu copilul în alt mod decât la sân. Pur și simplu să ne întindem unul lângă celălalt în pat, să găsim un moment privilegiat de plăcere. Putem, de exemplu, să facem masaj sau chiar să facem o baie împreună și copilul, prin apropierea respectivă, cel mai des reajunge la sân”, explică specialistul.
Este bine dacă bebelușul adoarme la sân?
Oricărei mămici i se poate întâmpla, la un moment dat, ca nou-născutul ei să adoarmă la sân. Specialiștii susțin că acest lucru nu este grav, însă repetat adesea, există posibilitatea, pe o durată mai mare de timp, ca cel mic să asocieze hrănirea cu somnul și atunci va fi mult mai dificil să adoarmă.
Cu siguranță adori momentul în care stai întinsă și îți alăptezi nou-născutul, îl vezi cum se relaxează și se bucură de proces. În cele din urmă el adoarme cu sânul în gură, iar tu te întrebi dacă a fost hrănit suficient sau nu ori dacă trebuie să-l trezești pentru a-i oferi lapte în continuare.
Claudia Bieder Heim recomandă mămicilor să-și adoarmă bebelușii prin alte modalități, și nu prin alăptare la sân.
„Putem să zicem că în primele luni de viață a copilului, tendința este că el se liniștește așa mult la sân că și adoarme. E o perioadă care cel mai des durează până la 3 - 4 luni. Din momentul respectiv trebuie să avem grijă să nu ne folosim de sân ca somnifer, pentru că foarte des copilul suge și după ce a mâncat, el este foarte treaz și dispus să facă alte lucruri decât să doarmă. Dacă ne folosim de sân mereu ca mijloc de a adormi copilul, ce se va întâmpla este că nu va mai exista altă modalitate de a-l adormi și asta poate să devină în timp ceva greu pentru mamă, pentru că de fapt totul depinde de ea. Ea este singura care are sânii cu lapte și atunci nici tata, nici bunica, nimeni altcineva nu poate să o ajute să aibă grijă de copil. Astfel trebuie să ne gândim un pic eventual să scoatem sânul din gurița copilului și să-l adormim pur și simplu în brațe, legănat, cu povești sau cu voce. Adică să găsim alte modalități de a calma copilul pentru somn”, spune Claudia Bieder Heim.
Ție cât de des ți se întâmplă să-ți adoarmă bebelușul în timp ce îl alăptezi?