Laptele matern este alimentul ideal pentru copii. Alăptarea este o artă care se învață. În procesul alăptării trebuie să simțiți o ușoară sensibilitate a mamelonului. Dacă vă confruntați cu o durere la nivelul mamelonului, ar trebui să aduceți unele ajustări pentru a vă simți confortabil și pentru a vă bucura de alăptarea copilului dumneavoastră.

De preferat este ca mama și copilul să se simță confortabil, astfel încât acesta să se atașeze singur de sânul mamei, să deschidă larg gurița și să acopere atât mamelonul cât și zona din jurul acestuia. Astfel mamelonul este protejat în interiorul guriței copilului.

Poziționarea copilului la sân

Poziția inconfortabilă și atașarea incorectă a copilului la sân este de cele mai multe ori cauza mameloanelor iritate. În principiu orice problemă legată de alăptare cum ar fi: cantitatea mică de lapte, mameloanele iritate, luarea mică în greutate a copilului, sau timpul prelungit în care copilul este atașat de sân, toate sunt indicii ale incorectei atașări la sân.

O atașare corectă a copilului la sân este confortabilă pentru mamă, nu trebuie să provoace durere. Buzelele copilului trebuie să fie arcuite în afară, vârful nasului și bărbia pot atinge sânul în timpul alăptării.

Așezați-vă într-o poziție confortabilă astfel încât copilul să se poată atașa singur, important este să deșchidă larg gurița pentru a prinde sânul.

Sfaturi utile în procesul de alăptare:

  • Calmați copilul dacă plânge. După calmarea bebelușului, acesta are limba în poziția potrivită pentru sucțiune.
  • Puneți copilul cu spatele pe brațul dumneavoastă, îndreptând ușor copilul spre sân, astfel încât acesta să prindă sânul de jos în sus, atingând sânul mai întâi cu bărbia și buza de jos și apoi cu nasul.
  • Permiteți sânului să se odihnească natural, nu îl țineți prea mult în gurița bebelușului.
  • Bărbia bebelușului ar trebuie să fie la aproximativ 3 cm de mamelon.
  • Când aduceți copilul la sân își va ține capul puțin pe spate, va deschide gurița cu limba dreaptă și se va atașa la mamelon și la o parte din sân.
  • După primele suctiuni rapide ale bebelușului acesta va încetini ritmul și va avea mișcări ritmice de sucțiune și înghițire a laptelui matern. După ce copilul începe procesul de sucțiune puteți lua una din mâini pentru a o relaxa.
  • Copilul ar trebui să se retragă singur de la sân după ce a mâncat suficient .

Indiferent de poziția în care alăptați copilul, important este că bebelușul să nu prindă doar mamelonul ci și o parte din sân, astfel mamelonul va fi protejat în gurița acestuia. Dacă simțiți durere după primele suctiuni introduceți un deget în gura micuțului pentru a da drumul mamelonului și încercați din nou. Dacă durerea persistă o zi sau două, cereți sfatul unui specialist în alăptare.

Principalele cauze care determină iritarea mameloanelor în alăptare

Angorjarea sânilor. În cazul în care sânii sunt prea plini, este destul de dificil pentru micuț să prindă sânul așa cum ar trebui. Sânul trebuie eliberat puțin prin colectarea unei mici cantități de lapte, astfel sânul devine mai moale și copilul îl poate prinde mai bine. De multe ori de ajutor sunt compresele aplicate pe sâni mai întâi comprese reci și apoi calde înainte de hrănirea copilului. Alăptarea frecventă, la 2 ore, prelungind puțin perioada în timpul nopții ajută la evitarea angorjării sânilor.

Sfârcuri plate sau ombilicate. Aceste mameloane pot fi mai problematice dar dacă copilul este atașat corespunzător la sân, astfel încât să prindă și zona din jurul mamelonului alăptarea în aceste cazuri nu ar trebui să fie o problemă.

Întreruperea bruscă a alăptării. Dacă retrageți brusc mamelonul din gurița bebelușului în timpul alăptării, mamelonul se poate irita. Pentru a evita acest inconvenient introduceți în gurița copilului un deget astfel încât acesta să elibereze natural sânul.

Sfaturi pentru evitarea iritării mameloanelor

  • Verificați poziția și modalitatea în care copilul prinde sânul. Schimbarea poziției va putea ajuta în procesul alăptării.
  • Hrănirea frecventă. Un bebeluș are nevoie să se hrănească de 8 -12 ori în 24 de ore. Astfel sânul nu va fi prea plin și bebelușul îl va putea prinde cu ușurință.
  • Începeți cu sânul iritat și după ce laptele începe să curgă mutați-l la celalalt sân, astfel sânul iritat nu va fi folosit prea mult timp dar nici nu se va încărca cu lapte.
  • Asigurați-vă că sutienul nu creează presiune asupra sânului.
  • Evitați tamploanele pentru sân cu suportul din plastic deoarece acestea mențin mamelonul umed. Aplicați pe mamelon puțin lapte după fiecare alăptare astfel facilitați vindecare acestuia.
  • Evitați spălarea cu săpun a mamelonului doarece se pot usca. E bine de evitat creme care trebuie curățate înainte de alăptare deoarece frecarea poate irita mamelonul.
  • Aplicarea unei creme sau a unui unguent natural care nu trebuie îndepărtat în procesul alăptării este tratamentul ideal în cazul mameloanelor iritate. Astfel acestea acționează că o barieră protejând mamelonul de umiditate, pielea devenind sănătoasă, suplă și moale. Vindecarea se realizeaza mult mai ușor evitând formarea crustelor.