Copilul se naște cu reflaxul de supt, însă uneori se întâmplă ca efortul de a se adapta la poziția de alăptare să fie prea mare – fie nu reușesc să apuce bine sânul cu guriță, fie nu stau comod sau fluxul de lapte este prea mic –, și atunci micuții dezvoltă o preferință pentru biberon. Acest lucru este cunoscut sub numele de confuzia mamelonului.
Confuzia sânului nu înseamnă că bebelușul nu mai știe (sau nu înțelege) care este rolul sânului în procesul de hrănire. De fapt, acest termen se folosește la descrierea situațiilor în care micuții refuza sânul și pare să le vina mai ușor hrănirea cu biberonul, în care primesc lapte matern stors cu pompa specială.
Când bebe refuza sânul, nu înseamnă că te respinge pe tine, deci nu o lua personal. Cel mai probabil, îi vine greu să îl apuce și să se prindă de el. Vei putea continua să îl alăptezi natural imediat ce îți dai seama care e problema și o remediezi. Pe lângă refuzul de a suge la sân, există și alte indicii care îți pot arăta că puiul tău nu primește lapte îndeajuns: nu mai ia în greutate în ritmul normal, sănii tăi se umflă și ai sfârcurile dureroase.
Confuzia mamelonului la bebeluși poate avea consecinte negative?
E posibil, în special dacă această perioadă durează foarte mult și nu iei măsuri imediat. Confuzia mamelonului poate reduce în timp intervalele de alăptare naturală, cauzând inclusiv dificultăți de supt la sân, care, la rândul lor, îți vor diminua producția de lapte. E un cerc vicios, care va îngreuna alăptarea pe termen lung.
Sfaturi utile pentru mămici
- Ia-o de la început – Roagă pediatrul să te învețe cum poți ține bebelușul la pieptul tău ca să se poată hrăni (să se agațe mai ușor de sfârc). De asemenea, ține-ți puiul cât mai mult în brațe, ca să îți simtă pielea și căldura corpului – așa îi vei reaminti cât de liniștitor este alăptatul natural. E posibil să dureze până când va reuși să apuce bine sânul, însă așteptarea merită.
- Fă totul cât mai simplu – Înainte să pui bebelușul la sân, stimulează curgerea laptelui, fie strângând sfârcul cu mâna, fie storcând puțin lapte cu pompa. Asta îți va ajuta micuțul să depună mai puțin efort la hrănire. Nu trebuie să umpli un biberon; câteva picături sunt de ajuns ca bebelușul să înceapă să sugă singur.
- Alege momentul potrivit – Dacă puiul tău nu e receptiv, adică nu îi e foame, nu va fi interesat de sân și te vei chinui în zadar. Așteaptă până când e motivat îndeajuns, ca să-și dea silința să ajungă la lapte. Totuși, nu trebuie să fie exagerat de flămând, pentru că altfel nu va avea răbdare să depună efort la supt și va refuza sânul, plângând după biberon.
- Amână suzeta pe mai târziu – Dacă ai reușit cu succes să faci trecerea de la sân la biberon, dar acum bebelușul nu mai vrea să se reîntoarcă la alăptatul natural, începe să îl hrănești exclusiv la sân, casă îl dezveți de preferința pentru biberon. În tot acest timp, evită să îi dai suzeta ca să îl calmezi, pentru că îți va zădărnici eforturile. De altfel, pediatrii recomandă să aștepți ca bebelușul să împlinească 4 săptămâni înainte de a-i da o suzetă pentru prima oară.