mamaplus

Numărul cazurilor de gripă și viroze în Moldova, în scădere: Ce spun medicii

-
//
03.01.2025

Numărul cazurilor de gripă și viroze este în ușoară scădere. Potrivit datelor ANSP, săptămâna trecută, la nivel de țară, au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea dintre ele la copii. Datele indică o descreștere cu mai mult de 7% față de săptămâna anterioară și o scădere cu peste 47% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent.

mamaplus

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii i-am întâlnit pe Ludmila Cara cu fiul ei de opt ani, care este diagnosticat cu gripă, transmite radiomoldova.md.

„Am fost internați pe 1 ianuarie, avea febră. Îndată ne-au internat. Suntem deja a doua zi la spital, iar starea lui de sănătate este mai bună, este o dinamică pozitivă a bolii. Medicii i-au pus perfuzii și după cum vedeți, noi deja ne dăm în scrânciob. Diagnoza care au pus-o este gripa, febra era mare, 40 de grade”, a spus Ludmila Cara, părinte.

Și alți părinți au povestit cum și-au adus copiii la spital după ce simptomele bolii s-au agravat.

„Noi ieri ne-am trezit la amiază și copilul era palid, a început să vomite, așa, din nimic, dacă nu mâncase. Spre seară situația continua așa să fie și am decis să chemăm ambulanța. Medicii spun că este o viroză care se manifestă prin vomă. Noi ieri seara am fost internați la 9, ni s-a pus perfuzie, s-a pus glucoză și astăzi dimineață s-a trezit mai vesel, mai bine”, susține Valentina Fărîmă, părinte.

„Simptomele au început pe data de 27-29, un pic de febră, a fost puțină tusă, după ce s-a început să se agraveze, a fost febra, mai mult în timpul nopții, a fost 39, era foarte greu de scăzut. După aceasta am apelat la ambulanță, ne-au luat la spital. Acum starea e mai bine, tusa e mai puțină, tuse intense a avut și febra a scăzut, dar acum merge spre bine. E un fel de virus gripal, nu e pneumonie”, a menționat Ion Fîntînă, părinte.

Medicii vin cu recomandări pentru părinți, pentru protejarea copiilor. Printre sfaturi fiind vaccinarea, evitarea spațiilor aglomerate și alimentația corectă.

„Când se începe sezonul rece, pentru copiii care sunt cu boli cronice, pentru copiii imuno-deprimați, care au probleme de sănătate, ar fi bine de efectuat vaccinul, care se efectuează la medicul de familie. Pentru a evita îmbolnăvirile, în principiu, acum se evită locurile aglomerate că cei mai periculoși ca sursă de infecție, cei mai periculoși sunt persoanele cu forme de boală ușoară sau asimptomatici. Sigur că e bine în perioada rece a anului o alimentație corectă, cu fructe, legume, mai multe vitamine, rehidratare”, a declarat medicul infecționist Diana Pruneanu.

În prezent, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii sunt internați aproape 90 de copii, dintre care 20 cu gripă, iar 16 sunt diagnosticați cu infecții respiratorii acute.