Fiecare bebeluș este diferit și, prin urmare, are nevoi alimentare diferite. Unii sunt mai mâncăcioși, în timp ce alții sar peste mese ori iau rapid câteva guri, strict cât să le fie bine. Pentru un părinte, alimentația reprezintă o mare durere de cap, mai ales atunci când are în jur multe persoane „binevoitoare”. Ce trebuie, totuși, să știi este că atâta timp cât copilul este sănătos, nu trebuie să te îngrijorezi. Nu va muri de foame și nici nu va face excese. Arderile se schimbă de-a lungul timpului, iar organismul lui este cel mai în măsură să știe de cât are nevoie pentru a fi bine.
La vârsta de 6 luni a bebelușului, majoritatea părinților încep să introducă diverse alimente în meniul copilului. Totuși, nu uita că acest proces este de durată și este recomandat să fie făcut pas cu pas, introducând câte un nou aliment la fiecare 3-4 zile, astfel încât să poți urmări reacțiile posibile în corpul bebelușului tău. Poți preveni astfel apariția și dezvoltarea alergiilor, precum și multe probleme ce țin de toleranța alimentară (colici, gaze, sindromul de colon iritabil). Așa că nu te gândi că dacă are 6 luni, ai scăpat de biberon sau alăptarea la sân.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, urmând ca laptele matern să însoțească alimentația copilului până la 2 ani. Și dacă ți-ai hrănit copilul cu lapte formulă, tot trebuie să ții cont că oasele sale sunt în formare și are nevoie de calciul din lapte până la 2 ani, cel puțin.
Așa că, între 6 luni și un an este bine să adaugi în meniul zilnic al copilului 5 mese de lapte a câte 180-240ml de lapte. Acesta rămâne principala sursă de hrană.
De la 1 an, necesarul de lapte scade la 500ml-1l/zi. Acesta poate fi împărțit în 2-3 mese a câte 240ml.
Totuși, nu uita că barometrul cel mai potrivit este propriul tău copil. Ascultă-i nevoile și nu îi refuza nicio masă, dacă ți-o solicită. Pe măsură ce crește, arderile vor fi mai puternice și va avea nevoie de mai multe calorii.