Alăptarea este o experiență minunată și plină de satisfacții pe care doar o mamă le poate avea. Nu este însă lipsită și de o serie de dificultăți. Nou-născuții pot întâmpina probleme atunci când nu reușesc să se hrănească suficient, iar copiii mai măricei se întâmplă să refuze brusc alăptarea. Ambele situații sunt supărătoare, dar e important ca mama să aibă răbdare și să ceară ajutor dacă simte nevoia. Discută cu medicul pediatru! De cele mai multe ori se găsesc soluții astfel încât să continui alăptarea.
De ce refuză nou-născuții să fie alăptați?
Slabă atașare la sân. De poziția în care stă copilul la sân depinde și succesul alăptării. Gura sa trebuie să prindă bine mamelonul și o parte din aureolă, iar bărbia trebuie să îi stea lipită de sân. Dacă nou-născutul nu se atașează bine la sân, atunci nu se va hrăni suficient și nici nu va trage cu putere tot laptele. Pe măsură ce bebelușului îi este mai foame, devine mai frustrate și, astfel, mai greu de îl hrănit. Așază copilul la piept așa încât nasul său să rămână liber și să poată respira. Susține-i capul cu brațul!
Bebelușul prematur. Dacă copilul se naște prematur, va trebui să stea o perioadă în incubator și să fie hrănit cu lapte formulă. Apoi, când ajunge la greutatea normală și îți este dat acasă e posibil să îți fie dificil să îl alăptezi, întrucât este obișnuit deja cu biberonul.
Mameloane mici sau înfundate. De forma mamelonului depinde foarte mult și eficiența alăptatului. Pentru ca bebelușul să sugă eficient, trebuie să poată să prindă mamelonul și să îl tragă în față și în sus, presându-l de cerul gurii. De aceea, mameloanele plate sau înfundate pot face hrănirea dificilă pentru cel mic.
Lactație întârziată. În cazul femeilor care sunt mame pentru prima dată, lactația ar putea apărea cu o întârziere de câteva zile. Această întârziere poate fi frustrantă pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Iar când bebelușul devine frustrat, e posibil să refuze sânul. Dar nu te descuraja! Pune bebelușul la sân cât mai des posibil și, dacă e cazul, completează cu lapte formulă!
Copil somnoros. Nou-născuții tind să fie foarte somnoroși. Icterul sau alte boli pot crea la rândul lor somnolență. Iar dacă bebelușul doarme, nu se hrănește. Pentru a-l trezi pe cel mic, masează-i tălpile sau schimbă-i scutecul chiar înainte să-l alăptezi.
De ce bebelușii mai mari refuză să fie alăptați?
Îl doare ceva. Dacă îi apar dinții, are o infecție a urechii sau durere în gât, hrănitul ar putea fi dureros pentru el. Dacă are colici, se poate simți inconfortabil din cauza gazelor, a balonării, lucru care poate interfera cu alăptarea.
S-a schimbat gustul laptelui matern. Modificările hormonale apărute odată cu revenirea menstruației, o nouă sarcină sau administrarea pilulelor contraceptive pot afecta gustul laptelui matern. Fumatul înainte de a alăpta sau anumite alimente consumate pot, de asemenea, să schimbe gustul laptelui. Dacă copilului nu-i place aroma laptelui va refuza alăptatul.
E răcit. Alăptarea unui copil bolnav poate fi o provocare. Dacă cel mic nu se simte bine sau are nasul înfundat, poate fi dificil pentru el să se hrănească și să respire în același timp.
Lactație redusă. Dacă sânul nu mai produce suficient lapte, bebelușul ar putea deveni nervos și s-ar putea să refuze sânul.
Sursa