Trebuie să recunoaștem că există situații în care o mamă, în perioada de alăptare se poate îmbolnăvi. Deși nu toate bolile sau afecțiunile medicale necesită utilizarea de antibiotice, pentru cele care presupun în primul rând infecții este imperios necesar un tratament cu astfel de medicamente.

De aici mai este doar un pas până la grijile ce apar: este oare bine să iau antibiotice în timp ce alăptez? Va păți copilul meu ceva? Pot folosi altceva în loc de antibiotic? Deși sunt medicamente controversate, medicii ne dau asigurări că antibioticele sunt sigure pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor. În primul rând, este important să ai în vedere modul în care medicamentele funcționează, în general, atunci când alăptezi. Majoritatea medicamentelor care sunt prezente în fluxul sanguin vor fi, de asemenea, prezente în laptele matern.

Cu toate acestea, cantitatea din laptele matern este de obicei mai mică decât cantitatea din sânge, iar majoritatea medicamentelor nu prezintă niciun risc real pentru sugari. Există evident și excepții, dar asta se poate întâmpla și în cazul unei banale aspirine. De aceea, este bine să iei antibiotice numai la recomandarea medicului. În plus față de medicația în sine, există și alți factori de care trebuie să ții cont, inclusiv vârsta pe care o are copilul. Expunerea la antibiotice va prezenta un risc mai mare pentru bebelușii prematuri și nou-născuți, spre deosebire de copiii mici.

Ce efecte poate avea antibioticul în timpul alăptării?

În afară de îngrijorarea că un antibiotic ar putea dăuna bunăstării bebelușului, există alte probleme posibile cu privire la utilizarea acestuia de către mamele care alăptează. Medicamentul poate provoca, de exemplu, probleme de stomac atât mamei, cât și bebelușului. Reține însă că acest efect este de obicei de scurtă durată. Un remediu bun reprezintă folosirea probioticelor pentru a remedia această problemă.

Toți știu că antibioticele pot scădea numărul de bacterii „bune” din organism, care țin alte microorganisme sub control, de aceea mama și bebelușul pot dezvolta o tuse cauzată de o infecție fungică cauzată de obicei de Candida albicans.

În acest context, bebelușii pot suferi un stomac iritat, erupții la nivelul scutecului și de apariția unor pete albe pe limbă și în cavitatea bucală.