Alăptarea prelungită la sân este recomandată în primele 6 luni de viață ale bebelușului, însă alăptarea prelungită ar putea oferi copilului o nutriție mai bună și o imunitate ridicată. Mai mult decât atât, alăptarea prelungită îl va putea ajuta pe cel mic la înțărcarea naturală.
Înțărcarea naturală menține bunăstarea emoțională atât a mamei, cât și a copilului. Solicită părerea unui medic pediatru pentru a planifica dieta de înțărcare a puiului tău.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață și alăptarea împreună cu alimente solide până la vârsta de un an. Alăptarea prelungită poate fi aleasă în funcție de dorința mamei și a copilului.
Alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copilului. OMS recomandă adăugarea de alimente sigure și complementare în dieta copilului, pentru a oferi o nutriție adecvată, dacă este alăptat de la șase luni la doi ani sau mai mult. Asta înseamnă că poți continua să alăptezi copilul chiar și după vârsta de doi ani, oferindu-i în același timp hrană solidă.
Potrivit antropologilor, durata alăptării poate fi de la naștere până la doi ani și jumătate sau chiar șapte ani.
Ce rol joacă laptele matern în dieta copilului?
Laptele matern poate oferi hrană suplimentară unui copil. Cu toate acestea, acest lucru depinde de cantitatea de lapte matern pe care micuțul tău o obține. Deși un copil mic poate obține nutriție dintr-o dietă solidă, laptele matern oferă, de asemenea, substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și substanțele care cresc imunitatea. Acest lucru poate reduce riscul anumitor boli și deficiențe.
Beneficiile alăptării prelungite
Alăptarea prelingită poate fi benefică atât pentru copil, cât și pentru mamă. Beneficiile alăptării prelungite pot ajuta la reducerea riscului următoarelor boli, la mame:
- Cancer la sân;
- Cancer ovarian;
- Hipertensiune arterială;
- Boli de inimă;
- Diabet.
Beneficiile alăptării prelungite pentru copil:
- Anticorpii, celulele și hormonii din laptele matern pot spori imunitatea unui copil;
- Protejează împotriva bolilor obișnuite din copilărie, cum ar fi diareea și pneumonia;
- Reduce riscul de obezitate și supraponderalitate în copilărie și adolescență.