Alăptezi sau te pregătești să alăptezi? Atunci aceste informații vor fi utile pentru tine! Iată 5 sfaturi pentru proaspetele mame de la consultanți în lactație.
Alăptează cât mai des, dar și cât mai curând poți după naștere!
Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru o mamă care își dorește să alăpteze, să-și crească și să-și mențină producția de lapte. De aceea, alăptează, dragă mamă, alăptează imediat după naștere și cât mai des! Uită de program, pentru că un nou-născut nu are nevoie de program de alăptare.
„Job”-ul unui nou-născut este să pape, să doarmă, să „umple” scutecul și să se cuibarească în brațele tale.
„Job”-ul unei proaspete mamei este să-și îngrijească bebelușul și neapărat să-și acorde timp să se recupereze și ea, să se îngrijească.
Caută suport din partea altor persoane!
Dacă alăptezi sau intenționezi să alăptezi, înconjoară-te de persoane care îți susțin demersul: fie care alăptează, care au alăptat, care îți pot oferi sfaturi, cuvinte încurajatoare, sprijin, un consilier în lactație, un mic „club” al mamelor care alăptează etc.
Întreabă, ori de câte ori e ceva neclar!
Toată lumea spune că este un lucru atât de firesc să alăptezi, cu toate acestea, deseori se întâmplă să înțelegi că trebuie să te pregătești serios pentru ca totul să fie „atât de firesc”. Mama trebuie să învețe cum este cu alăptatul, dar și bebelușul cum să mănânce de la sân.
O idee în acest sens este să-ți programezi măcar o întâlnire cu un consilier de alăptare și să nu-ți fie frică sau incomod să întrebi orice nelămurire ai, pentru că nu vei fi nici prima și nici ultima mamă care întreabă toate acele lucruri.
Pompa de sân te poate ajuta, dar trebuie să înveți cum funcționează lucrurile și în cazul acesta.
Spre exemplu, este important ca pompa aleasă să se atașeze cât mai firesc și la mamelonul mamei, iar în cazul pompei electrice, să se poată ajusta nivelul de viteză și forță a sucțiunii/extragerii laptelui matern.
Ai incredere în acest proces, în corpul tău, în bebelușul tău!
Societatea are mult prea multe așteptări și cerințe, iar toate acestea te pot stresa și-ți pot îngreuna tot procesul de alăptare. Relaxează-te, ai mai multă încredere în propria intuiție, în propriul corp. Filtrează mai bine informațiile pe care le primești de la ceilalți. Toată lumea are o opinie, iar aceasta poate fi diferită de ceea ce îți dorești, de felul în care ești tu sau bebelușul tău.